Prodavnica, kupovina, popusti
Alo!/Masanori Jošida
Prodavnica, kupovina, popusti

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

Poverioci Home Plusa pozvani su da u roku od 120 dana prijave svoja potraživanja Privrednom sudu, dok je dužnike sud pozvao da ispune obaveze prema stečajnoj masi te firme.

Na žalost, Home Plus nije jedina firma koja je na ovaj način otišla sa srpskog tržišta u poslednjih nekoliko godina. Dobro su poznati slučajevi ruske firme Spilit koja je zatvorila dve fabrike u Vranju i Somboru, i na cedilu ostavila više od 500 radnika Nefe ili subotičke fabrike obuće Leonardo, gde su svi radnici dobili otkaz, a da im to niko nije rekao. Pre toga celokupnu srpsku javnost u čudu su ostavili i slični potezi firme "Hendi", a i još dve kompanije čiji su vlasnici iz Nemačke i Hrvatske.

Otišli preko noći, bez posla 500 radnika

Ruska kompanija "Spilit" praktično je preko noći napustila Srbiju 2019. godine i bez posla u dve fabrike ostavila oko 500 radnika. Nekoliko dana nakon zatvaranja fabrika u Vranju i Somboru, kao i 34 prodajna salona, od direktora nije bilo ni traga ni glasa, da bi se potom oglasio vlasnik Andrej Hodasevič.

Preporučujemo:

Radnicima i oštećenim kupcima obećao je isplatu dugova, što je i uradio, ali delatnost i proizvodnju nije obnovio. Vlasnik je kasnije tvrdio i da je oštećen za 200.000 evra, te da će se sa radnicima koji su uzimali robu razjasniti na sudu.

Danas se ova kompanija nalazi u procesu likvidacije, kako je navedeno na sajtu Agencije za privredne registre (APR). Račun Spilita je u blokadi od 16. septembra 2019. godine, a ukupan iznos blokade je veći od 15 miliona dinara.

Otkazi elektronskom poštom

Prethodno je i bugarski lanac prodavnica mobilnih telefona, opreme i tehnike "Hendi" zatvorio svoje radnje širom Srbije - sve u jednom danu, ukupno oko 200 objekata. Oko 900 radnika o otkazima je obavešteno elektronskom poštom.

Danas je "Hendi-Tel" u stečaju, a stečajni postupak pokrenut je još u julu 2018. godine. Račun kompanije bio je u blokadi od 31. maja 2018. do 15. aprila 2019. godine.

"Hendi" je došao u Srbiju 5. marta 2007. godine, a 1. juna 2018. godine radnici su dobili mejl da više nemaju posao, dok je na sajtu preduzeća istaknuto obaveštenje: "Poštovani kupci, saradnici i prijatelji, posle 10 godina poslovanja u Srbiji, obaveštavamo Vas da HENDI-TEL prestaje da radi. Želimo da vam zahvalimo na decenijskom poverenju, saradnji i podršci".

Ostali dužni dve plate

Hrvatska firma "Gold exchange" koja se bavi otkupom zlata, 2013. godine je bukvalno preko noći zatvorila svih 90 zlatara u Srbiji, a 180 zaposlenih ostavila bez dve poslednje plate i doprinosa. Sve zlatare zatvorene su 12. septembra te godine, nepunih godinu dana nakon što su počele sa radom.

U novembru 2017. pokrenut je postupak prinudne likvidacije, da bi 6. novembra 2018. godine firma bila izbrisana iz registra Agencije za privredne registre.

Zanimljivo je da je "Gold exchange" prethodno po identičnom scenariju naprasno zatvorio zlatare u Bosni i Hercegovini, a radnike takođe ostavio bez plata i doprinosa. Usred noći su zatvorene poslovnice u Sarajevu, Zenici i Tuzli.

Umesto 300 radnih mesta - katanac

Samo dve godine nakon otvaranja pogona u Srbiji, nemačkoj fabrici za preradu i konzerviranje ribe "Servfud" u Smederevu stavljen je katanac u novembru 2018.

Firma je danas u stečaju, a račun joj je bio u blokadi od 25. oktobra 2018. do 15. jula 2020. godine, navodi se na sajtu Narodne banke Srbije.

Iako je fabrika na početku rada najavljivala zaposlenje za čak 300 radnika, nemačka kompanija za dve i po godine uposlila je oko 60 radnika, a nesrećan kraj dočekalo je njih 25.

Posle pauze ponovo pokrenuli proizvodnju
Fabrika "Leonardo" u Subotici, iz koje je oko 60 zaposlenih pre pola godine dobilo otkaze, ponovo je sredinom novembra prošle godine pokrenula proizvodnju i na posao se vratilo 33 radnika.

"Leonardo", pogon italijanske kompanije za proizvodnju dela obuće, i zaposleni su u žižu javnosti dospeli kada su sasvim slučajno saznali da više nisu zaposleni. Kako je "Blic" pisao u junu 2020. godine, oko 60 radnika vlasnik Antonio Brotini ostavio je bez posla, a da ih o tome nije obavestio, već su Subotičani saznali za otkaze kada je jedna od radnica zatražila medicinsku pomoć, a lekari su je odbili uz obrazloženje da joj zdravstvena knjižica nije overena.

Vlasnik je kasnije poručio da će se javiti radnicima i da ima nameru da na jesen nastavi sa radi.

Kupci ostali bez robe i novca

Podsetimo, Home Plus je bankrotirao i sredinom novembra zatvorio sve svoje lokale. Njihove prodavnice su zatvorene maltene preko noći, a potrošači su ostali bez robe i novca.

Računi firme su u trenutku zatvaranja lokala bili u blokadi za iznos od 55 miliona dinara, a do uvođenja stečaja računi Home Plusa bili su u blokadi 62 dana za iznos od 123,8 miliona dinara, navodi se u rešenju Privrednog suda.

Privredni sud je stečaj nad Home Plusom otvorio zbog trajnije nesposobnosti plaćanja na predlog preduzeća za razvoj projekata o nekretninama Komercijal Developments. Predlagač stečaja tražio je da se za stečajnog upravnika postavi Miladin Stamenković, a sud je za stečajnog imenovao Ljubišu Kostića.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: