POTPUNA KATASTROFA PO ZAPAD I AMERE Haftar im je pomrsio konce. Neprijatelj trpi ogromne gubitke!

Obustavljanje izvoza nafte iz Libije rezultiralo je gubicima od više od 255 miliona dolara, saopštila je danas nacionalna naftna kompanija.

Libija
Libija, Foto: Youtube/Printscreen

U toj industriji u Libiji dominira Nacionalna korporacija za naftu, koja je saopštila da su procene pokazale da je "nelegalno zatvaranje njenih postrojenja rezultiralo gubicima od gotovo 256,5 miliona američkih dolara do 23. januara". Proizvodnja nafte opala je sa preko 1,2 miliona barela dnevno na 320,154 barela dnevno, što je oko 75 odsto.

Oružane grupe odane generalu Kalifi Haftaru, čije snage kontrolišu istočnu Libiju i veći deo juga, zauzele su pre više od nedelju dana nekoliko velikih izvoznih lučkih terminala duž istočne obale i naftnih polja kao deo borbe protiv vlade u Tripoliju, koja ubira plodove od izvoza nafte.

Nafta
Nafta, Foto: Printscreen youtube

Ovi potezi imali su za cilj da isprovociraju Haftarove neprijatelje sa zapada, vladu koja kontroliše glavni grad Tripoli, koju podržava međunarodna zajednica, piše AP. Izvoz nafte je blokiran dva dana pre no što su svetske sile izrazile interesovanje da posreduju u rešavanju sukoba u Libiji.

Višegodišnji građanski rat je bio na ivici velike eskalacije poslednjih nedelja, a razni strani igrači upleteni su na različitim stranama. Haftara podržavaju Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok vladu u Tripoliju podržavaju UN, Turska i Katar.

Kalifa Haftar
Kalifa Haftar, Foto: Youtube/Printscreen

Nafta, vodeća stavka libijske ekonomije, dugo je bila ključni faktor u građanskom ratu, jer se rivali bore za kontrolu naftnih polja i prihoda od nje.

Libija ima devete najveće poznate zalihe nafte u svetu i najveće u Africi.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi