SRBIJA FRANCUSKA
EPA
SRBIJA FRANCUSKA

EPA

SRBIJA FRANCUSKA , Foto: EPA

"Francusko- srpsko prijateljstvo bila je emotivna priča bez sadržaja, a sada je ta priča dobila sadržaj - ekonomski odnosi, nikad bolje francuske investicije...", navela je Grubješić za TV Pink.

Ona je ukazala da Makron ima velike šanse da se nametne kao pravi evropski lider koji će odlučivati i o sudbini Evropske unije, posebno, kaže, nakon izlaska Velike Britanije iz EU, te odlaska Angele Merkel.

Grubješić kaže i da nova metodologija proširenja EU daje šansu za ubrzanje procesa, te da je na nama da tu šansu iskoristimo.

"Da više ne idemo jedno po jedno poglavlje, otvaranje i zatvaranje, nego da imamo poglavlja podeljenja u šest tematskih celina, klastera u skladu sa novim evropskim politikama, koja ođednom mogu da se otvore i zatvore u celini. Dakle, daje šansu za brzinu. Zašto bi Francuska ulazila u taj posao da je htela da zakoči proces koji je inače bio već zakočen", smatra Grubješić.

Ukazuje i da je Francuska donela strategiju za Zapadni Balkan, dodajući da je predsedniku Makronu jasno da ne može da postane evropski lider ako u obzir ne uzme i Zapadni Balkan, kao deo Evrope.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedeljak u Parizu sa predsednikom Makronom, koji je istakao poziciju koju naša zemlja ima za Francusku.

PROČITAJTE JOŠ: