SRBIJA BELEŽI FANTASTIČAN USPEH Finansijska pomoć građanima daje rezultate: Usred pandemijske krize trgovina raste

Trgovina na malo u Srbiji porasla je za 0,5 odsto, objavio je Republikčki zavod za statistiku

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Rast trgovine, naročito prometa na malo u vreme pandemijske ekonomske krize delom je i posledica paketa finansijske pomoći koju je država dala građanima.

U situaciji kada se ceo svet suočava sa padom bruto domaćeg proizvoda i opadanjem prometa, Srbija beleži fantastične ekonomske rezultate koje priznaju sve relevantne međunarodne institucije.

Podsetimo, predsednik Srbije je tokom prošle godine govorio o tome da je finansijska pomoć građanima i preduzećima neophodna kako bi se sačuvala radna mesta, obezbedilo nesmetano funkcionisanje privrede i olakšalo poslovanje malim i srednjim preduzećima.

NAJVIŠE SE PRODAVALA MOTORNA VOZILA

Promet robe u trgovini na veliko i malo i popravka motornih vozila u Srbiji porastao je u četvrtom tromesečju 2020. za 0,5 posto u tekućim cenama u odnosu na isti kvartal prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Gledano po vrstama, promet u trgovini na veliko, opao je u tekućim cenama za 3,8 odsto, dok je u trgovini na malo porastao za 2,5 procenata.

U strukturi trgovinskog prometa najveće učešće ostvarila su motorna vozila, 49,9 odsto, ostali neprehrambeni proizvodi, 23 odsto, a prehrambeni proizvodi i alkoholna pića 35,5 odsto.

SRBIJA SE VRAĆA NA PREDPANDEMIJSKI NIVO PRIVREDE

Ekonomski eksperti Blumberga nedavno su objavili da će Srbija tokom ove godine imati punu ekonomsku stabilnost. Prema njihovim procenama, u drugom kvartalu ove godine očekuje se povratak na predpandemijsku ekonomsku aktivnost u drugom kvartalu ove godine. Takođe, procenjuje se da će tokom 2021. godine Srbija ostavirit rast BDP-a od preko 5 odsto.

Povezane vesti

 • Korisnik: Aca
  01/03/2021 - 12:54
  Nikakvu pomoc ja kao radnik nisam dobio....a radio sam svo vreme korone....
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi