Evo kome će i koliko biti povećane plate i penzije

Tanjug | vesti 2015-11-11 16:49:52 2015-11-11 16:49:52

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će od januara naredne godine biti povećane plate.

Profimedia

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će penzije biti linearno povećane za 1,25 odsto.

On je, na konferenciji za štampu, povodom dogovora sa MMF-om, rekao da u Srbiji ukupan broj penzionera u Srbiji iznosi 1.736.154, od čega 60 odsto nije bilo suočenos a smanjenjem penzija, a koji će ovim povećanjem imati veće penzije nego što su ikada imali, i u realnom smislu zbog nulte stope inflacije.

"Naša odluka je za sve penzionere, kako one sa niskim, tako i oni sa većim, da linearno povećamo penzije za 1,25 odsto", naglasio je Vučić.

On je ukazao da to znači da će penzioner koji je imao 20.000 dinara penziju, a nije mu smanjivana, dobijati 20.250, onaj koji je imao 40.000 imaće 40.500, a onaj koji je imao 80.000 imaće 81.000 dinara.

MMF, prema njegovim rečima zahtevao je da povećanje penzija bude niže.

Opterećenje za penzije od 1,25 odsto predstavlja veće opterećenje po budžet od plata, primetio je premijer

Sutra o jednokratnoj pomoći prosvetarima

 

Vučić: Kome je 6.000 dinara malo - neka vrati!

Skupština Srbije trebalo bi sutra da započne raspravu o dopunama Zakona o budžetu za 2015. godinu kojima je predviđena jednokratna pomoć za zaposlene u prosveti od 6.000 dinara.

Kako je ranije rečeno u Ministarstvu finansija, tu pomoć bi trebalo da dobije oko 110.000 zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju i učeničkom standardu.

Poslanici su novu sednicu započeli u utorak, ali nisu započeli i raspravu o predloženim dopunama zbog odsustva ministra finansija Dušana Vujovića i njegovih obaveza u pregovorima sa MMF-om.

"Ako je za nekog to sitnica, molim vas dajte nam tu sitnicu, vratite u budžet, bićemo vam zahvalni", poručio je Vučić.

 

Od januara 2016. učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama imaće plate četiri odsto veće, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

"Mislim da je to značajno i ja čestitam učiteljima i nastavnicima, a mi smo se potruditli da to bude najveće povećanje", rekao je premijer na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Istovremeno, kako je rekao, univerzitetskim profesorima plate će biti povećane za dva odsto i reč je o trajnom povećanju.

U zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite plate će biti povećane za tri odsto, najavio je premijer.

Plate zaposlenima u vojsci i policiji od januara 2016. biće uvećane dva odsto, najavio je danas premijer Aleksnadar Vučić.

Kako je rekao, MMF je smatrao da njima ne treba povećati plate i pregovori su u jednom trenutku zbog toga bili u krizi, ali su argumenti vlade bili korektni.

On je najavio da će biti povećane plate i svima onima u javnom sektoru koji su imali primanja ispod 25.000 dinara.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da povećanje penzija i plata nije malo, ukazujući da je za samo godinu dana od početka reformskog programa vlada uspela da izdejstvuje povećanja, te da je to značajan uspeh.

"Ne slažem se da su to mala povećanja i neću da se slažem sa onima koji se dodvoravaju ljudima i misle da može da bude i više. Ne mislim da je 4 odsto malo, za samo godinu dana od kako smo počeli da sprovodimo program štednje. Mislim da je to ozbiljan i značajan uspeh", primetio je premijer.

Povećanje penzija je, kako je naglasio, na konferenciji za štampu, skromno je ali stabilno.

Vučić je istakao da se slaže da su penzioneri zaradili svoje penzije i da su nam mnogo toga ostavili, ali je neko koje vladao pre to uništio.

Vučić: Imali smo za veća povećanja, ali brinemo o budućnosti

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da su, sudeći samo prema postignutim uštedama, plate i penzije mogle biti povećane i tri puta, za svih 350 miliona evra, ali da je u cilju dogoročno održive ekonomije i u skladu sa dogovorom sa MMF-om, ovo trenutno bio maksimum.

Vučić je to odgovorio na pitanje novinara, koliki je realan fiskalni prostor, budući da je u sporazumu sa MMF-om projektovano da se udeo plata u BDP-u smanji sa sadašnjih 10 odsto na sedam procenata, a penzija sa 13 na 11 odsto.

Premijer je, na konferenciji za novinare, rekao da mali broj ljudi u Srbiji razume o čemu je reč i dodao da, iako je fiskalni prostor veći, to je uslov MMF koji koči veće povećanje primanja.

"Mogli smo svih 350 miliona da vratimo koje smo uštedeli. Ali ta odredba ( u sporazumu s MMF) je problem. A bez nje nema zdrave države i finansija. Zato nam je potrebna", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, cilj je da se pre kraja 2017. preokrene trend rasta javnog duga, da on ne dođemo nikada do 80 odsto BDP - a.

 

Expand player
Pogledajte više