Stanovi
Shutterstock
Stanovi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda na tržitu nekretnina nije došlo do promene cena, ali je promet u martu drastično smanjen. Trenutno su građanima druge stvari prioritenije, a jedan od razloga je i to što u ovim uslovima kupci nemaju mogućnost da obilaze stanove koji su u ponudi.

"Promet nije stao, on se obavlja na minimalnom nivou. Po podacima Republičkog geodetskog zavoda od 16. marta do 3. aprila obim transakcija se smanjio za 70 posto. U ovom trenutku nema promena cena na tržištu nekretnina", izjavio je Nenad Đorđević iz Privredne komore Srbije.

"U ovom momentu tržište miruje. Kod nas ima da se zagovara da cene drastično padaju, što nije tačno. U nekim zonama se oseća pad cena, to su periferne zone u većim gradovima i unutrašnjosti. U centralnim zonama od ekstra, pa do treće zone su cene stabilne i stoje onako kao i pre pojave koronavirusa", naveo je Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije.

Kada je reč o zakupu stanova i poslovnog prostora, primećuje se trend smanjenja cena, naročito u manjim mestima. Trenutno nekretnine u zakup uzimaju samo oni kojima je to neophodno.

"Statistike pouzdane nema. Neki zakupodavci su prestali da naplaćuju zakupninu dok traje vanredno stanje. Naplaćuju samo komunalije. Koliko smo informisani grad Beograd je prestao da naplaćuje zakupnine zakupcima posleovnog prostora i lokala koji su sad, izuzev trgovine, prestali da obavljaju delatnost", kazao je Đorđević.

Očekuje se da će se tržište zakupa oporaviti brže od onog koje se bavi prodajom. Stručnjaci predvidjaju da će po okončanju pandemije biti povećana ulaganja u gradevinskom sektoru.

"Očekuje se jedan investicioni ciklus u izgradnji stanova, ne kod nas nego uopšte u svetu. A para ima dosta u svetu. Kamate su povoljne, a i pored toga samo 30 posto stanova se kupuje na bazi kredita, većina u kešu. Ne bi trebalo očekivati skok kamata na kredite", istakao je Rodić.

S obzirom na činjenicu da je do sada uprkos znatnom padu kamata čak 70 odsto stanova kupavano za keš, banke će ukoliko žele da povećaju broj stanova koji će se kupovati na kredit morati da ponude jeftinije kredite.

Komentari (1)

anonimus

12.04.2020 12:57

Mislim da su cene u Novom Sadu u zadnje vreme bile preterane, tako da bi valjalo da malo padnu nakon ovoga. Hvala agentima agencije Solis nekretnine koji su meni nasli kada mi je trebalo najpovoljnije resenje, ali da su cene bile preterane bile su...