Poreska uprava
Alo!/Rajko Ristić
Poreska uprava

Alo!/Rajko Ristić

Poreska uprava, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da očekuje da će reforma Poreske uprave biti završena do 2023. godine i ocenio da će ta institucija podstaći dalji razvoj srpske ekonomije i učiniti je atraktivnijom.

Mali je u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava u načelu o rebalansu budžeta za 2019. godinu, kazao da se, kada je reč o reformi Poreske uprave, očekuje uvođenje e-fakture, koja će biti obavezna od 2022. godine, kao i fiskalizacija.

"Reformu Poreske uprave mora da prati reforma celokupne državne administracije. Imali su domaći zadatak od MMF-a da smanje broj filijala sa 178 na 37. Uradili su ogroman posao i želim da im čestitam", rekao je Mali.

Mala Ana se igrala u parku kada je nepoznati muškarac strpao u kombi! Čula je kako zapomaže, ali je bilo kasno! (VIDEO)

Ana se igrala na klackalici u parku, a njena majka sedela je na obližnjoj klupi Policija, Foto: Alo!/ Rajko Ristić Mala Ana se igrala u parku, kada ju je muškarac strpao u kombi: Odmah se uključio Amber alert sistem Na svim televizijama program je prekinut vešću sa slikom otete devojčice.

On je tokom skupštinske rasprave kazao i da se ekonomska situacija u Srbiji promenila - ranije je imala visok javni dug, deficit, negativne stope rasta, nije bilo investicija, a danas dominiraju drugačije teme - govori se o suficitu, stopama rasta ekonomije, stabilizovan je javni dug, smanjena stopa nezaposlenosti.

Poreska uprava

Alo!/Rajko Ristić

Poreska uprava, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Vreme fiskalne konsolidacije je prošlo i najteže mere su iza nas, sada treba da budemo sposobni da suficit iskoristimo na najbolji način. Sa merama koje preduzimamo, naša privreda mnogo više raste, istakao je ministar.

"To govori o opredeljenju vlade da ostvarimo veće stope rasta, a to je jedini dugoročno održiv način upravljanja fiskalnim rezultatom i politikom i u obezbeđivanju visoke stope rasta. Borimo se i nastojimo da stope rasta budu i pet, šest, sedam odsto", poručio je Mali.

Pročitajte još:

Dodao je da je rebalansom budžeta napravljena ravnoteža između javnih investicija i povećanja plata, kao i jednokratne pomoći penzionerima. Jedan deo usmeren je ka povećanju plata i penzija, a 26 milijardi opredeljeno je za ulaganje u nove autoputeve i Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima.

"Javne investicije doprineće dodatnom rastu BDP-a. Već razmišljamo i pravimo planove, a do kraja meseca imaćemo pregled kako da uložimo preko 12 milijardi evra kroz nacionalni investicioni program u naredne četiri godine koji treba dodatno da stimuliše naš privredni rast, istakao je Mali i podsetio da izvoz takođe beleži zdrave stope rasta.

 

Poreska uprava

Alo!/Rajko Ristić

Poreska uprava, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Odgovarajući na pitanja poslanika koja su se odnosila na to zašto nema više domaćih ulaganja, on je rekao da domaće firme ništa ne sprečava da investiraju. Ističe i da je došlo do promene tržišnog ambijenta, da je povećan kreditni rejting zemlje, monetarna politika je stabilna, a fiskalna politika predvidiva.

"Takođe, imamo i niže troškove sredstava koje firme mogu da uzimaju kako bi investirale u proizvodnju. To je takođe važan faktor da donesu odluku da investiraju", podvukao je ministar Mali i dodao da se deo zarađenog novca vraća kao subvencija preduzećima.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina