šalter
Alo!/Dejan Briza
šalter

Alo!/Dejan Briza

šalter, Foto: Alo!/Dejan Briza

Kako ništa nije mogao da uradi, obratio se Narodnoj banci Srbije odakle je dobio odgovor da ne postoji zakonska regulativa po kojoj bi neko morao da mu zameni novac. Naravno, ovo nije jedini primer, ima i onih koji su donosili na šalter kese kovanica samo kako bi "napakostili" neljubaznim službenicama.

Ali zaista, da li poslovna banka sa sedištem u Srbiji ima pravo da naplaćuje naknadu za "ukrupnjavanje", odnosno "usitnjavanje" kovanog novca dinara u opticaju?

To je pitanje o kome se ovih dana ponovo polemisalo i na društvenim mrežama. Povod je bio cenovnik jedne banke u Srbiji po kome ovu uslugu određuje.

Šta kaže "ćitap"?

- Saglasno Odluci Narodne banke Srbije o upravljanju tokovima gotovine, banke nisu obavezne da fizičkim licima, niti bilo kome vrše zamenu apoenske strukture novčanica i kovanog novca, navela je u svom odgovoru Narodna banka Srbije.

Ono što su banke svakako obavezne, ističu, jeste da od građana prime kao uplatu gotov novac bilo kog apoena koji je zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Srbiji, da li po osnovu plaćanja roba i usluga, uplata na tekući račun ili kao ulog za štednju.

Poslovnom politikom banke definisano je da li će ili ne ukrupnjavati/usitnjavati apoene novčanica za odgovarajuće po zahtevu klijenata i da li će ili ne za to naplaćivati naknadu.

Pročitajte još: