Lekovi Tablete Pilule Terapija Tabletoman Samoubistvo lekovima
Shutterstock
Lekovi Tablete Pilule Terapija Tabletoman Samoubistvo lekovima

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nemačka farmaceutska i hemijska grupa Bajer kupila je američkog diva za proizvodnju semena i pesticida Monsanto za 66 milijardi dolara!

Bajer je ponudio 129 dolara (115 evra) po jednoj akciji Monsanta, što je bila četvrta poboljšana ponuda, koju su Amerikanci konačno prihvatili.

Monsanto je 5. septembra objavio da je dobio ponudu od 127,50 dolara i da vodi "konstruktivne pregovore" s Bajerom, ali i da razmatra ponude koje su pristigle od drugih ponudjača.

Spajanjem dve kompanije nastao je novi globalni lider u sektoru proizvodnje genetski modifikovanih (GM) semena i pesticida.

Bajerov predlog za kupovinu sadrži i eventualnu kompenzaciju od tri milijarde dolara, koju bi platio Monsantu, ako regulatori za tržišnu konkurenciju stopiraju sporazum, navodi Rajniše Post.

Ovo spajanje je upalilo signal na uzbunu medju nekim poljoprivrednicima koji se plaše snage kombinovane kompanije na tržištu za seme i pesticide, a protivnike GM hrane u Evropi brine povećan Monsantov uticaj na kontinentu, prenosi Frans pres.

Komentari (1)

momazver

14.09.2016 10:20

Svetleće našim unucima uši u mraku...samo tako! Ali, boga mi i gazdinim!