putovanje, putnik, bekpeker
Shutterstock
putovanje, putnik, bekpeker

Shutterstock

putovanje, putnik, bekpeker, Foto: Shutterstock

Agencije su devet dana kao "na iglama", jer Ministarstvo turizma im nije oduzelo licence za rad, ali turoperatori ne mogu da organizuju putovanja, jer nemaju polisu osiguranja! 

Posle mesec dana agonije problem sa polisama osiguranja je konačno rešen!

Polise osiguranja će biti produžene turističkim agencijama! Izvor smatra da će biti produžene na godinu dana, iako to odgovara samo velikim, dok bi manjim agencijama više odgovaralo produženje na tri meseca.

Da li ste ove godine putovali van Srbije?

 

Međutim, neće svi osiguravači produžiti polise. Tačnije, do sada je turističkim agencijama polise osiguranja poslovanja prodavalo šest agencija, ali broj će se sada prepoloviti.

Ovaj proizvod će sada nuditi samo tri osiguravača, Turisti ne treba da brinu, jer su polise koje su agencije imale u trenutku kada su kupovali aranžmane i za njih dobili vaučere i dalje važeće!

Međutim, agencije će konačno imati izbor! Naime, pored polisa osiguranja agencije će moći da uzmu i bankarske garancije. Ova mogućnost je i do sada postojala, ali nije postojao nosilac, odnosno titular bankarske garancije. Ministarstvo turizma je sada postiglo dogovor sa Udruženjem banaka i agencije mogu da se odluče da li žele da kupe polisu ili daju bankarsku garanciju.

- Nismo sigurni da mnogo agencija može da obezbedi bankarsku garanciju od 400.000 evra, pa je zato neophodno da postoji mogućnost polisa - kaže izvor.

Titular bankarskih garancija bi mogla da bude Privredna komora Srbije, ali i strukovna udruženja.

Na kraju, važna informacija je da će se uskoro promeniti kompletan Pravilnik prema kojem rade turističke agencije i biće prilagođen tržišnim uslovima. Konkretno, promeniće se upravo iznos za bankarsku garanciju koja svuda u svetu iznosi 25.000 dolara. Međutim, titular garancije prati promet agencije i kako se povećava obim posla tako se povećava i iznos koji treba da deponuje.

U slučaju bankrota agencija tada će titular garancije prvo vratiti putnike sa destinacija, zatim uraditi konsolidaciju firme, uraditi kalkulaciju i svim turistima podeliti novac na ravne časti.

PROČITAJTE JOŠ: