Lift
Alo.rs/V.Đ.
Lift

Alo.rs/V.Đ.

Lift, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Domaći mediji prenose da su monteri i serviseri liftova izuzetno traženi u Srbiji, a da mesečno mogu da zarade i 1.000 evra, dok stručnjaci u ovoj oblasti mogu inkasirati i dvostruku sumu - 2.000 evra!

Posao cveta, liftova je sve više, ali ovakvih radnika sve manje. Jedni završavaju svoj radni vek a drugi, mlađi, prihode ostvaruju u inostranstvu.

Zbog toga je u Privrednoj komori Srbije i osnovan Savet za liftove, koji bi trebalo da pomogne da uskoro u tehničkim školama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu ponovo školujemo majstore za liftove.

Da li biste pokrenuli sopstveni biznis?

 

"To što je vredelo je otišlo napolje, a novog kadra nema jer se ne školuje. Deca su inače slabo zainteresovana za ovakva zanimanja, a većina starih majstora je otišla u penziju. Sada imate situaciju da je i dalje veliki broj liftova u Beogradu, njih tri četvrtine, star i bez procesora koji odmah pokazuje grešku, pa se mlađi majstori ne snalaze," kažu u jednom servisu u glavnom gradu Srbije.

"Kolege se ne žale za platu, svi su zadovoljni. Ako hoćeš više para, moraš više i da radiš, ovaj possao zahteva i dobru koncentraciju, jer se sve radi gore, sa kabine. Ako liftovi ne ispunjavaju sve uslove, mogu se dogoditi i povrede, ali kod nas ima svega i svačega, čovek mora da bude oprezan. Svaki lift mora da se servisira jednom mesečno, u poslovnim zgradama gde je frekvencija velika i dva puta mesečno," rekli su u servisu.

Nekada su postojale škole za servisere i montere, trebalo bi da ovaj novi smer bude pokrenut najpre u Beogradu, a ubrzo bi došli na red i drugi gradovi. Ovo je jedno deficitarno zanimanje, jako je dobro plaćeno ali nije lako," rekao je potpredsednik Saveta za liftove Božo Vukašinović.

Za montažu i popravku potrebni su odlično poznavanje mehanike i elektronike, pa obučavanje novih majstora nije brzo, jednostavno niti lako.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

Grga Pitić

21.09.2020 15:11

U inostranstvu 1500 a svi serviseri odoše tamo. Stvarno nikako ne razumem..

djura

21.09.2020 16:16

@Grga Pitić - Kada bi ministarstvo prosvete otvorilo smer serviser lifta, u bar 4,5 gradova, imalo bi interesenata, ali da ne uce suvu teoriju kao sto je sada situacija u tehnickim skolama. Decu uce profesori koji se nisu edukovali-napredovali sa znanjem od kada su zavrsili fakultet, a i plan i program je zastareo, sa starim uredjajima,... (govorim iz iskustva). Dokle god licno ne popravi nesto, teorija ne vredi toliko. Na kljucnim mestima u obrazovanju postavljeni su POGRESNI ljudi...