Pare, novac, zarada, dinari, dinar
Shutterstock, ilustracija
Pare, novac, zarada, dinari, dinar

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Upravni odbor Advokatske komore Beograda (AKB) odlučio je da isplati po 30.000 dinara jednokratne novčane pomoći svojim kolegama mlađim od 33 godine, a koji su upisani u imenik advokata u protekle tri godine.

Ovaj iznos će biti isplaćen bez odlaganja kako bi mladi advokati, kojima je advokatura životni poziv, imali sredstva za egzistenciju do isplate pomoći Vlade Srbije, koja se očekuje u drugoj polovini maja 2020. godine, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu Komore.

AKB je donela odluku o jednokratnij pomoći jer, kako kaže, kao najugroženiju grupu advokata prepoznala mlade advokate, imajući u vidu da su u trenutnoj situaciji, zbog vanrednog stanja radi sprečavanja širenja korona virusa, bez posla i bez prihoda.

Novac, pare, dinari

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Da bi dobili novčanu pomoć potrebno je da mladi advokati ispunjavaju kumulativno dva uslova: da su upisani u imenik advokata u poslednje tri godine (od 15. Aprila 2017. do 15. aprila 2020. godine) i da su mlađi od 33 godine, (rođeni posle 01. januara 1987.godine).

Svaki advokat koji ispunjava ova dva kumulativna uslova i želi da ostvari pravo na novčanu pomoć mora podneti pisani zahtev poštom ili emailom na office@akb.org.rs . Rok za podnošenje zahteva je 30 dana odnosno u periodu od 15. Aprila do 15. maja 2020. godine.

Iz Komore poručuju da je svrha jednokratne novčane pomoći da posluži mladim advokatima da premoste period u kojem im je zbog vanrednog stanja onemogućeno da se bave advokaturom, a ne da nadoknađuju izgubljenu dobit koju sue pretrpeo u uslovima vanrednog stanja, jer su, kako navode, dobit izgubili svi advokati.

Podsećaju da je početni period bavljenja advokaturom po pravilu najteži, jer da bi se došlo do broja klijenata koji obezbeđuju stabilnost prihoda nužnih za egzistenciju potrebno je izvesno vreme.

To vreme varira u zavisnosti od mnogo okolnosti, ali su svakako prve tri godine najteže.

- Realno je očekivati da bi u slučaju izostanka pomoći komore, jedan broj kolega odustao od advokature ili bi u cilju opstanka u advokaturi doveli sebe u odnos zavisnosti u okviru neke advokatske kancelarije - čime bi komprimitovali svoju samostalnost i nezavisnost. Dobijena pomoć ojačaće osećaj solidarnosti kod advokata koji pomoć dobiju, tako da će u nekoj budućoj situaciji biti spremeni da pomognu drugim kolegama, ako to iz nekog razloga bude bilo potrebno - smatraju u AKB.

Vremenska prognoza, šetnja

Tanjug

Vremenska prognoza, šetnja, Foto: Tanjug

Upravni odbor Beogradske advokatske komore navodi i da je razmatrao mogućnost pomoći drugim ugroženim grupama advokata, pre svega kolegema starijim od 65 godina kojima je tokom vanrednog stanja zabranjeno da napuštaju stanove pa samim tim i da rade.

Međutim, zaključio je da oni imaji mesečna primanja kroz ostvarivanje prava na starosnu penziju, te da raspolažu mesečnim prihodom koji obezbeđuje egzistenciju.

- Imajući u vidu da će svi ostali advokati grupa ostvariti i pravo na fiskalne pogodnosti i pravo na direktna davanja iz budžeta RS, smatramo da ova odluka - da se dopunski novčano pomogne svim mladim advokatima - koji su i najugroženiji, predstavlja nužnu i razumnu meru pomoći advokatske komore u uslovima vanrednog stanja - zaključije UO AKB.