Voda
Profimedia.rs
Voda

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Problem s nezdravom vodom u tom gradu postoji decenijama, a zabrana je izdata 20. januara 2004. godine, zbog nedozvoljene količine arsena u vodi.

Govorilo se tada da su vrednosti arsena ostale iste kao i pre 10, 20, ili 50 godina, ali da su kriterijumi od tada pooštreni, a da se taj problem može rešiti jedino izgradnjom nove fabrike za preradu vode.

Prvo pilot-postrojenje za dobijanje zdrave pijaće vode u Zrenjaninu postavila je firma "Sop" iz slovenačkog mesta Krška, još 1979. godine.

Od tada je obavljeno desetak bezuspešnih istraživanja na pilot-postrojenjima kako bi se obezbedila zdrava pijaća voda iz gradskog vodovoda.

Slovenački "Sop" je te godine postavio pilot-postrojenje i dao tehničko rešenje koje nije dobilo saglasnost revizione komisije zbog velikog utroška hemikalija i visokih troškova tehnološkog procesa.

Sledeći pokušaj bio je 1980. i 1981. godine kada je francuski "Degremon" radio analizu vode i postavilo pilot-postrojenje čije je rezultate prihvatio Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, kao optimalan i po tehnologiji, i po ekonomskim pokazateljima.

Formirana je i Radna organizacija u osnivanju "Fabrika vode", ali je ona ugašena 1989, sa obrazloženjem da finansijska situacija nije stabilna i da nije vreme za krupne investicije.

Od tada su tehnološka rešenja za prečišćavanje vode postavljali i isprobavali američki "Universal aqua tehnologic", nemačko-mađarski "Vaterlink", italijanski "Kaligen", kanadsko-mađarski "Zenon", slovački "Energocontrols", mađarski "Hidrophil - KFT", nemački "Linde", uz dva domaća "pilota" - beogradskih Instituta za opštu i fizičku hemiju i "Slapa".

Konačno, upotreba vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremu hrane je zabranjena januara 2004. godine rešenjem sanitarnog inspektora voda u Zrenjaninu, zbog prekomerne količine arsena.

Te godine Izvršni odbor Skupštine Opštine Zrenjanin prihvatio je Informaciju o aktivnostima na izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu, a kasnije su razmatrane i mogućnosti snabdevanja grada vodom iz Dunava ili Tise.

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" je krajem 2011. donelo odluku o pokretanju postupka javne nabavke za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode.

Od tri ponude odabran je nemački "VTE Vasertehnik" s kojim je ugovor o izgradnji fabrike vode potpisan 2012. godine.

"Vasertehnik" je predstavio vodu za piće dobijenu u pilot-postrojenju u Zrenjaninu, ali je kasnije nova vlast poništila taj ugovor, a potpisala drugi sa italijanskom kompanijom "Grupo Zilio" za prečišćavanje vode za piće.

Grupa "Zlio" počela je oktobra 2015. godine radove na lokaciji u Zrenjaninu gde će biti postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, u nekoliko navrata davani su rokovi završetka izgradnje fabrike vode, a do kašnjenja, kako je objašnjeno, došlo je i zbog problema s davanjem garancija izvodjaču radova za plaćanje obaveza prema italijanskom investitoru.

Iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" navode da su radovi na izgradnji postrojenja za preradu vode za piće intenzivirani, da se ne prekidaju ni zimi, da je počela ugradnja opreme u podignute objekte i da se završetak radova može očekivati uskoro.

Na gradilištu postrojenja postavljena je kamera da bi svi zainteresovani preko "video-strima" na sajtu Grada Zrenjanina mogli uživo da prate napredovanje radova.