Nova godina, Doček
Tanjug/Jaroslav Pap
Nova godina, Doček

Tanjug/Jaroslav Pap

Nova godina, Doček, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Po definiciji Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sledeći kalendarski, datumski, ciklus, odnosno to je prvi dan u sledećoj godini. Jedan od najstarijih običaja čovečanstva je proslava Nove godine.

Kako je to počelo?

Sve kulture i narodi koji koriste kalendar slave i vesele se Novoj godini. Neki kažu da su Kinezi prvi slavili Novu godinu, drugi su bili stari Germani ili Rimljani. Znamo da su Kinezi oduvek poznavali svoju Novu godinu, koja dolazi posle naše. Svečanosti su tom prilikom trajale nekoliko dana.

Stari Germani su počeli slaviti Novu godinu kao obeležje promene godišnjih doba. Zima u njihovoj zemlji počinje otprilike sredinom novembra, a to je bilo doba kad su stanovnici sakupljali žetvu. Budući da su se tada svi okupljali, radosni zbog obavljene žetve i odmora koji je nastupao, veselili su se, pa je tako i nastao njihov praznik, početak Nove godine, premda je mesec bio novembar.

Pročitajte još:

Doček nove godine je na staru godinu, 31. decembra (zadnji dan u godini) slavi se širom sveta. Često se po većim gradskim trgovima slavi vatrometom, pevanjem i plesom. Zadnjih se deset sekundi odbrojava do ponoći kad se ispaljuju rakete.

Koliko dugo se slavi Nova godina?

Slavlje ulaska u novo razdoblje staro je gotovo koliko i sam čovek. Ravnajući se prema zvezdama, bez čuda moderne tehnike, stari su narodi obeležavali prelaz u novo razdoblje darujući se međusobno sitnicama.

Dečak, dete, poklon, Nova godina, jelka, pokloni

Profimedia

Dečak, dete, poklon, Nova godina, jelka, pokloni, Foto: Profimedia

Istorija proslavljanja Nove godine nije pouzdano utvrđena, ali veruje se da su Vabilonci to činili još pre 4.000 godina, kada je proslava trajala 11 dana a svaki se dan drugačije slavio.

Rimljani su takođe slavili Novu godinu, ali se njihov kalendar menjao sa svakim novim vladarom, sve dok imperator Julije Cezar, 36. god. pre. Hrista, nije odredio 1. januar za početak Nove godine. Inače nova godina je kod Rimljana bila posvećena Janusu, bogu sa dva lica od kojih jedno gleda napred, a drugo unazad.

Za katolike i protestante novogodišnja je noć uspomena na svetog Silvestra, 34. papu nakon sv. Petra, prvog koji je preminuo prirodnom smrću, 31.12.335.g. U Evropi se 1. januar slavi od 7. veka, a javno ga se počelo ga se slaviti u Francuskoj tek 1563. godine.

Danas Novu godinu slavimo svi, a ona prvo stiže na Linijska ostrva, dok poslednji slave na Samoi i još nekim pacifičkim ostrvima.

Komentari (1)

Nesha

31.12.2018 09:01

Sadašnji početak Nove godina se veže za rimski praznik Sol Invictus (lat.: nepobjedivo sunce), tzv. Mitrom. Neki traže korene u rimskom prazniku Saturnalije, slavlje u čast rimskog boga Saturna, koje se održavalo u decembru. Sve ovo je povezano sa astronomskom pojavom zimskog Solsticija (oko 22. decembra). Rimska Nova godina, pre Cezarove reforme 37. p.n.e. je inače počinjala u martu, a bila je povezana sa astronomskom pojavom ravnodnevnicom (oko 21. marta). Hrišćanstvo se naslonilo na sve ovo!