Hram Svetog Save, Božić, badnjak, Badnje veče
Tanjug
Božić, dekoracija, običaji, džak, orah, lešnik

shutterstock

Božić, dekoracija, običaji, džak, orah, lešnik, Foto: shutterstock

U pravoslavnoj tradiciji ne postoji Deda Mraz, odnosno postoji Sveti Nikola Mirlikijski Čudotvorac ili Božić Bata, veliki hrišćanski svetitelj koji se proslavio milosrđem. Tajno poklanjanje i darivanje koje je Sveti Nikola za života činio su osnov mita o savremenom Deda Mrazu.

Božić Bata je u pravoslavnoj tradiciji simbol naše dužnosti i potrebe da pomognemo onima koji nemaju i kojima je pomoć potrebna: beskućnicima, nezbrinutoj deci i siročadima, bolesnima i usamljenima.

Pročitajte još:

Objašnjenja za ovu pojavu je mnogo ali nismo jedini kod kojih je tako. Slično je i u većini drugih evropskih zemalja dok se u nekima, npr. u Holandiji i Poljskoj, tradicija striktno poštuje pa tako „Sinterklas“ (u Holandiji) odnosno „Švjenti Mikolaj“ (u Poljskoj) deci dolaze baš na dan svetog Nikole.

Sveti Nikola

wikipedia/f. zubov

Sveti Nikola, Foto: wikipedia/f. zubov

Znači, pravoslavno i srpski je Sveti Nikola Mirlikijski ili Božić Bata, nikako Deda Mraz.

Sveti Nikola zlatnim kovanicama spasao nesrećne devojčice

Žitije Svetog Nikole kazuju da je Sveti Nikola svojim tajnim dobročinstvom spasao tri devojčice čiji je bezdušni, naglo osiromašeni otac, hteo da ih proda u roblje jer nije mogao da ih hrani i gaji. Da bi ih spasao, Sveti Nikola je noću, krijući se od sveta, kroz prozor kuće u kojoj su živele tri unesrećene devojčice, ubacio svežanj dukata kako bi ih spasao. Zlatne kovanice su upale u njihove čizmice i otuda dolazi ovaj običaj. Po drugoj verziji, Sveti Nikola je isto to učinio ali je dukate ubacio kroz dimnjak a oni upadoše u čarapice koje su devojčice tu ostavile da se noću osuše.