Znanje još nije pobedilo virus: Što se zna, a šta se pogrešno pretpostavljalo o COVID-19

Izlaganje visokim temperaturama definitivno neće zaustaviti koronu, a zbog sve više simptoma na jesen će je biti teže razlikovati od gripa

KBC Zemun, korona virus
KBC Zemun, korona virus, Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Protekli meseci života sa novim koronavirusom upregli su svetsku zdravestvenu zajednicu u istraživanje tog virusa koji je u kratkom roku već srušio neke pretpostavke o tome kako se ponaša. Mere, saveti i preporuke menjali su se uporedo s novim saznanjima o koroni o kojoj, treba to podvući, svet uglavnom još uvek jako malo zna.

1. Zaštitne maske korisna su zaštita od virusa, određeno je i ko ih ne mora nositi

Zaštitne maske na licu u zatvorenim prostorima, tj. u prodavnicama, zdravstvenim ustanovama, javnom prevozu, kao i za privrednike, u ugostiteljstvu, postale su obveza i u Srbiji.

Time je prestalo ikakvo dvoumljenje o njihovoj korisnosti u sprečavanju odnosno umanjivanju širenja novog koronavirusa među populacijom.

SZO
SZO, Foto: printscreen

Prema uputi SZO maska pruža zaštitu od udisanja čestica virusa, ali je nužno pridržavati se distance od najmanje dva metra.

2. Ne zna se imaju li oni koji su preboleli koronu imunitet ili mogu ponovno oboleti

Virusologlog iz Španskog nacionalnog centra za biotehnologiju (CSIC), rekao je da najmanje 14 odsto pacijenata koji su imali negativne rezultate testova na Kovid-19 posle toga budu ponovo pozitivni.

On smatra da se tu ne radi o sekundarnoj infekciji već o slučaju virusa „koji se vratio".

„Moje objašnjenje, među mnogim drugim mogućim objašnjenjima, jeste da uopšteno gledano ovaj korona virus zaista imunizuje populaciju, ali imuna reakcija kod pojedinaca nije mnogo jaka", kaže Enhuanes.

Korona maske
Korona maske , Foto: youtube printscreen/ CBS New Yor

„Kad se imuna reakcija uspori, virus, koji ostaje u nekom rezervoaru u telu, uspe da se vrati."

3. Ne zna se zašto korona u dece retko izaziva tešku kliničku sliku

Deca se mogu zaraziti novim koronavirusom te takođe obolevaju od infekcije COVID-19, ali u manjem broju, te su retki slučajevi težih oblika ove bolesti u toj populaciji. Zašto korona u dece retko izaziva tešku kliničku sliku, još uvek nije poznato, a prema jednom od istraživanja pretpostavlja se da su deca možda otpornija zbog veće izloženosti drugim virusima iz porodice koronavirusa koji uzrokuju, primera, prehlade.

bolnica
bolnica, Foto: Ognjen Radošević

4. Zna se da širenje virusa ne usporava toplo vreme

Novi koronavirus može se širiti i u toplim, kao i u vlažnim krajevima, a izlaganje visokim temperaturama neće sprečiti nfekciju, zaključak je koji propagira i SZO.

5. Vremenom su se pokazali i novi simptomi koronavirusa

Temperatura, kašalj i kratak dah odnosno problemi s disanjem prvi su simptomi kojima je opisana infekcija novim koronavirusom. Tokom jula tim su simptomima dodati i drugi mogući znakovi bolesti, poput gubitka čula mirisa i ukusa, glavobolje, grlobolje, bol u mišićima. Još dva meseca posle otkriveno je kako su potencijalni simptomi takođe začepljenje ili curenje nosa, povraćanje, mučnina i proliv.

6. Za lečenje COVID-19 odobren je jedan lek

Lijek remdesivir, prvobitno je kreiran u lečenju ebole, jedina je terapija koja se može koristiti kod težih slučajeva korone, a odobrena je od američke Agencije za lijekove (FDA) i Europske agencije za lijekove (EMA). Dosadašnjim istraživanjima dokazano je da smanjuje trajanje bolesti, a nedavno je njegov proizvođač, kalifornijski Gilead, predstavio rezultate prema kojima remdesivir smanjuje i smrtnost od COVID-19.

 

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi