vasilije
e.a
vasilije

e.a

vasilije, Foto: e.a

 - Konkurencija je bila jaka i drago mi je što sam izabran u tih pet procenata. U Americi postoji jedan zajednički prijemni koji koriste skoro svi fakulteti, a onda se polažu matematika i engleski jezik. Ja sam dodatno polagao i biologiju i hemiju, pošto su to bile oblasti koje biram za studije - objašnjava Vasilije.

Ponosni nastavnici

Ekipa „Alo!“ je kontaktirala Vasilijevog nastavnika biologije Dejana Boškovića, već proslavljenog najboljeg nastavnika, koji je o svom učeniku imao samo reči hvale. - Vasilije je bio moj đak i kada je bio u osnovnoj, a evo ga sada planira da studira biologiju i hemiju. Jasno je da su na njegov izbor, pre svega, uticale kolege iz 14. gimnazije, ali sam svejedno ponosan. Nekako mi i ovakvi primeri bude nadu da ipak ima smisla ono što mi nastavnici radimo. Na kraju krajeva, jedino pravo merilo smislenosti našeg rada su uspesi naših đaka. Mi nastavnici nemamo moći da utičemo na obrazovni sistem i to je prava šteta, ali makar imamo neki uticaj na naše đake. I ponekad to izgleda ovako - rekao je ponosni biolog.

Na američkim fakultetima se nalazi oko deset odsto stranih studenata, izabranih po regionima, ali, naravno, pre svega po uspehu. Ovaj univerzitet poznat je po trudu da uzme „najbolje iz svake države“, kako bi dobio što više talenata sa svih krajeva sveta.

Vasilije planira da posle osnovnih, upiše i master i doktorske studije, a da znanje kasnije primeni u istraživanjima u oblasti farmacije i medicine.

Nagrada za dugogodišnji trud

Vasilije Pantelić je jako dobar đak već godinama, pa je upis na prestižni univerzitet došao kao šlag na tortu. Dobitnik je Svetosavske nagrade, osvojio je treće mesto na Olimpijadi iz geografije u Hongkongu, a drugo u Evropi. Sve to uzeli su u obzir na Jejlu. - Uzima se celokupan uspeh iz srednje škole, ne postoji rangiranje samo na osnovu prijemnog ispita i ocena, nego u to ulaze i preporuke profesora, vanškolske aktivnosti i, naravno, nagrade sa takmičenja. Postojali su i eseji u kojima sam pisao šta me zanima, o čemu bih tamo učio i čime bih se bavio, sve su to pitanja koja postavljaju - rekao je maturant.