Umesto istine, roditelji nestalih beba dobiće novčanu nadoknadu
Zoran Ilić
Umesto istine, roditelji nestalih beba dobiće novčanu nadoknadu

Zoran Ilić

Umesto istine, roditelji nestalih beba dobiće novčanu nadoknadu, Foto: Zoran Ilić

U skupštinsku preceduru ušao je Predlog zakona o nestalim bebama na kojem insistira Savet Evrope, ali su članovi Beogradske grupe roditelja nestalih beba protiv tog zakona jer smatraju da se takvim zakonom neće doći ni do kakve istine.

Mirjana Novokmet, majka koja već godinama ne može ništa da sazna o sudbini svog deteta, zgrožena je Predlogom zakona o nestalim bebama koji država želi da izglasa:

- Ceo zakon je sraman i nakaradan! Mi smo davali sugestije i primedbe za ovaj zakon, ali Skupština se na to nije obazirala. Zakonom koji su oni osmislili roditelji neće doći do istine. Mi želimo da se uradi generalna istraga o svim slučajevima. Beogradska grupa je sa pravnim timom uradila model zakona pomoću kojeg bi svi roditelji saznali istinu, ali taj model nije prihvaćen. Ne želim odšetetu od 10.000 evra.

Mi ne tražimo novac, jer smatramo da ova država nije toliko bogata, pa ne može ni jednoj majci da plati tugu i bol za izgubljenim detetom, a kamoli tolikom broju roditelja. Borićemo se na sve načine da ne bude usvojen ovakav zakon jer ne dozvoljava da se sazna sudbina dece, iako verujem da će vrlo brzo biti na dnevnom redu i izglasan po hitnom postupku - kaže ona.

Iz Udruženja roditelja nestalih beba su nam rekli da će se svim silama boriti protiv novog zakona o bebama.
- Novi zakon o bebama uopšte nije potreban jer je postojeći odličan, ali se ne sprovodi zbog političke blokade. Nema nikakvih pravnih prepreka da se bebe nađu.

Postoji samo magla političara, koji su izmislili zastarelost otmica koje su u toku i zavaravaju javnost. Novi zakon bi faktički legalizovao trgovinu decom. Ako bi novi zakon bio donet ili postojeći promenjen, ne bi mogli da se gone počinioci jer Ustav ne dopušta retroaktivnu primenu novih zakona. Stoga, ugasila bi se mogućnost gonjenja po postojećem zakonu, a sprečile bi se istrage po novom. Zato se i trude da donesu taj „jedini u svetu“ lukavi i kriminalni zakon. Jedina prepreka za to donošenje su naše porodice.

Komentari (5)

Tatjana

05.11.2016 21:59

Gospodo poslanici, ministri da li neko od Vas želi da mi proda svoje dete za 10.000 e. Ja ne zelim novac, želim istinu. Gde je moj sin?

misa

06.11.2016 00:13

Eeee drzavo moja sramota me je da kazem odakle sam,eu predlog je toliko sraman da nema gde vise,10000e odsteta,toliko vredi danas zivot jednog deteta i neopisiv bol roditelja? sramota nemam reci

Драгомир

06.11.2016 07:34

Само треба испитати особље које је радило у породилишту заједно са лекарима и медицинским сестрама.Таква једна жена ми је пуно тога испричала!Недавно је дечак умро јер му прелом руке није сређен како треба и како се стање погоршало нико да се сети да дете стави у баричну комору где влада одређени притисак.Данас би дете било живо?Децу је крала уиграна екипа а највише кривим родитеље!ЛЕШ ДЕТЕТА НА ВИДЕЛО ИНАЧЕ ЋУ ДА ВАМ ЦЕЛУ БОЛНИЦУ ПОРУШИМ?Ето,само је то требало претњом учинити и позвати новинаре

majka

06.11.2016 14:06

Imala sam spontani 78. u 6.mesecu,dete sam rodila, imalo je 1050 gr. i rekli su mi da je zivelo 6 sati, ja im verujem.Cak sam i poziv za vojsku(?!) dobila. Deca nazalost umiru i posle porodjaja.Mislim da se problem preuvelicava i da u vreme sedamdesetih i osamdesetih narod pa i med.osoblje nije bilo nemoralno kao danas i da nije ukradeno mnogo beba,pitanje je cak da li je i jedna. Ne radi se ovde o ceni za dete od 10.000 evra.

momazver

06.11.2016 19:29

@majka - Božeeee....Ženo žao mi je tvoje tragedije, ali i praznine koju imaš u glavi! Botino nijedna!*Pozdravljaju* te majke i očevi ukradenih pa prodatih beba!