OBELEŽAVAMO SVETITELJA OD ČIJE SU SE SVETLOSTI ZVERI PRIPITOMILE Živeo u gori i samoći, dok ga neznabošci na muke ne staviše. Njegove mošti danas isceljuju bolne

Rodom iz Paflagonije, od hrišćanskih znamenitih roditelja

crkva, vernici, molitva
crkva, vernici, molitva, Foto: Alo!/Dejan Briza

Srpska pravoslavna crkva i svi vernici danas slave Svetog mučenika Mamanta.

Rodom iz Paflagonije, od hrišćanskih znamenitih roditelja, Teodota i Rufine. Roditelji njegovi behu bačeni u tamnicu za Hristovo ime. U tamnici najpre mu umre otac; a majka mu, pošto rodi njega, i sama skonča.

Tako dakle osta novorođeni mladenac u tamnici između mrtvih tela svojih roditelja. No Bog Promislitelj posla angela Svoga nekoj plemenitoj udovi Amiji, kojoj se angel na snu javi i reče, da ide u tamnicu i uzme dete k sebi. Ama izmoli od gradonačelnika dozvolu, da sahrani umrle, a dete uze u svoju kuću.

Tu su Srbi plitko sahranjeni, nema kupanja jer je tu "plava grobnica"! (FOTO SA LICA MESTA)

Svaki Srbin trebalo bi barem jednom u životu da poseti ostrva Krf i Vido, kao i Plavu grobnicu u njihovoj blizini. To su svetilišta na kojima se shvata suština žrtve u njenom najsvetlijem i najuzvišenijem obliku: žrtve za slobodu otadžbine.

Tek kad mu se navrši 5 godina poče dete govoriti, i prva mu reč beše: mama! Zbog čega i dobi ime Mamant. U školi Mamant pokaza neobičnu bistrinu; a pošto beše kod kuće vaspitan u hrišćanskom duhu, to on ne tajaše veru svoju nego je ispovedaše pred svojim vrsnicima ismevajući idole. U vreme cara Avrelijana bi žestoko gonjenje hrišćana.

OD NOVEMBRA POVEĆANJE! Pripadnicima ovog sektora veće plate!

Neznabošci ne šteđahu ni decu hrišćansku. Mamantu beše 15 godina, kada bi izveden pred cara. Reče mu car, da bar samo ustima se odreče Hrista, na što mu Mamant odgovori: „ni srcem ni ustima ne ću se odreći Boga i Cara moga Isusa Hrista.“ Car naredi te ga tukoše, svećama pališe, i najzad vrgoše u more. No angel Božji spase ga, i odvede na goru visoku, blizu Kesarije.

U EVROPU STIŽE SNAŽAN LEDENI TALAS! Udariće i na Hrvatsku kojoj će doneti jake oluje, dok se Srbiji sprema sasvim drugačiji scenario!

Tu je on živeo u samoći i molitvi. Od njegove svetosti divlji zverovi su se pitomili. Najzad i tu bude pronađen od gonitelja i ponovo na muke stavljen. Pobedivši i silu ognja i divljih zverova Mamant sveti bi proboden trozubcem od nekoga žreca idolskoga. I tako predade dušu svoju svetu Bogu, kome je veran ostao u svima mukama. Od njegovih moštiju dogodiše se mnoga isceljenja bolnih.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi