Gusanijada
Alo.rs
Gusanijada

Alo.rs

Gusanijada, Foto: Alo.rs

Titulu svetskog šampiona osmogodišnji „Živa“ je poneo nakon iscrpljujuće borbe u žicom omeđenoj areni. Dok je perje letelo na sve strane, ljuti rivali pokazali su pravu vitešku borbu, ali su iskustvo, snaga i kavgadžijska narav, ipak pobedili. Sa prvom pobedom u svojoj karijeri „Živa“ će slavno otići u zasluženu penziju, kaže njegov vlasnik Miloš Kovačić.

-Uzbuđen sam ovom pobedom. Dugogodišnji sam sportista, rukometaš, a nadmetanje guskova je disciplina koja podiže adrenalin kao i neka pobeda u sportu. Ovo je ipak slatka pobeda, pošto je „Živi“ prva, a meni nakon 35 godina druga, jer sam trijumfovao na prvoj „Gusanijadi“ davne 1986. godine-kaže uzbuđeno Kovačić- „Živa“ je kao čovek, sve oseti. Ima oko 9 kilograma i otpratiću ga u zasluženu penziju-navodi ovaj sportista i dodaje da u pripremanju pobednika nema neke posebne tajne. Najvažnije je, kaže, gusku davati puno vode, ali pažnja prema ljubimcu je presudna.

-Ako ga pazite i negujete, gusak će to vratiti-ističe šampionov ponosni gazda.

Jačinu kljunova i krila odmerilo je od sredine decembra čak 108 pernatih kavgadžija, uglavnom iz Mokrina, u tri uzrasne kategorije (jednogodišnjaka, dvogodaca i seniora). Zbog epidemijske krize, ove godine izostao je defile najlepših primeraka guščije vrste. Međutim, to nije sprečilo Mokrinčane da izađu na „sredokraću“, pola puta od domova finalista i proprate nadaleko poznatu svetkovinu.

-Danas je bio lep dan, pa su se ljudi okupili. Nema ih puno, kao prethodnih godina. Ove godine smo prvi put imali dva mlada pobednika u nadmetanju jednogodaca i dvogodaca. To su Davor Ladičorbić (12) sa „Drobijem“ i Vujadin Miščević (13) sa „Mekanim“. I dalje je u Mokrinu najstarija guska „Četkica“ koja ima 24 godine i legendarni gusak „Acika“ (21)-kaže Živica Terzić, predsednik Udruženja „Belo pero” koje broji oko 80 članova.

Nekada je u Mokrinu bilo mnogo više guskova, a sada ih je, samo zahvaljujući „Gusanijadi“ oko 1.500. Da nema ovog nadmetanja, kaže Terzić, bilo b ih duplo manje.

Nakon 2006. godine, kada popularna „bela korida“ nije održana zbog ptičjeg gripa, epidemija korone izmenila je u dobroj meri Svetko pvenstvo u nadmetanju guskova, ali ga nije pobedila. A to je žiteljima sela na severu Banata i najvažnije.

PROČITAJTE JOŠ: