Ajvar, ljutenica, zimnica
Shutterstock
Ajvar, ljutenica, zimnica

Shutterstock

Ajvar, ljutenica, zimnica, Foto: Shutterstock

Da li ćete spremati zimnicu?

 

Preciznije, da biste napunili špajz sa 15 kilograma ajvara, 20 litara kuvanog paradajza, pet kilograma mešane salate, deset kilograma kiselih krastavčića, 50 kiselog kupusa i 15 kilograma džema od šljiva, biće vam potrebno najmanje 13.700 dinara pod uslovom da na zelenim pijacama kupite povrće i voće po najpovoljnijim cenama.

Međutim, kako to uvek nije slučaj, odnosno pretežno se kupuje ono što je sveže i kvalitetno, samim tim i cena je „napredna“, pa tako može da bude i skoro dvaput viša.

U najskupljoj varijanti ide i do 23.350 dinara.

One koje ne mrzi, imaju prevoz i živaca mogu i jeftinije da prođu ako zapucaju na Kvantaš, gde će ih sve doći od 9.200 do najviše 11.540 dinara. Ipak, ukoliko se odlučite da sve ovo nabavite u prodavnicu, biće vam potrebno najmanje dvostruko više novca.

Jovana Perić ni ove jeseni ne odustaje od zimnice.

Zimnica Nada Topčagić

Privatna arhiva

Zimnica Nada Topčagić, Foto: Privatna arhiva

- Nije u pitanju nikakva ušteda, koliko god da košta, mi bismo kupili povrće i voće i pravili zimnicu jer volimo da jedemo naš domaći ajvar i džem. Često zimi, kad pravimo pasulj, iz zamrzivača vadimo pečene papirke koje zauljimo, pa preko njih pospemo beli luk i jedemo kao salatu uz čorbast pasulj. Možda bismo mogli i jeftinije da prođemo i poručimo zimnicu od ljudi koji to prave, ali znate kako, mi generacijama koristimo recept moje čukunbake i za ukus i miris tog ajvara „ubijamo“ - navodi Perićeva.

Za razliku od Jovaninog špajza, na policama Milijane Pljevčić sve je manje tegli.

- Pravo da vam kažem, mukotrpan je to posao, treba to sve napraviti. Zato jedan deo napravimo, a jedan deo kupujemo. Pravimo ajvar i džem po domaćem receptu koji obožavamo, a kupujemo kisele krastavce, kao i kiseli kupus, i to kad treba da pravimo sarme, kao i papriku, ali i cveklu - navodi Pljevčićeva.

Penzionerka Olga Nastasijević ističe da pravi zimnicu tek toliko da imaju nešto domaće jer zbog penzije koja nije velika nema mogućnosti da napravi onoliko koliko bi želela.

- Penzija mi je 25.000 dinara. Treba platiti račune, treba jesti, pa kupim za zimnicu tek toliko da bi se unuci kad dođu zasladili domaćim džemom od šljiva. Kažu da takav kakav ja pravim nema nigde. I kako onda da ne napravim?! - dodaje Olga.

Pročitajte još: