Žika Bosonogi sprema svoj 120. rođendan! Ide bos od malena, a njegova životna priča će vam naterati suze na oči (VIDEO)

Alo.rs/V.Đ. | vesti 2020-08-16 21:04:31 2020-08-16 21:04:31

U iščekivanju najveće žurke na Balkanu

Alo.rs/V.Đ.

- Planiram da pompezno proslavim svoj 120-ti rođendan, 28. septembra 2071. godine. Tog dana u mom dvorištu biće veliki vatromet i točiće se šampanjac iz neke velike flaše. Doćiće više desetina hiljada ljudi iz celog sveta, svi će mi doneti vino, a ja ću njima pokloniti po magnet za frižider. Znam da će se neki smejati što ovo pričam, ali sam uveren da će se to dogoditi - rekao je reporterima Alo.rs Živorad Žika Stefanović poznatiji kao Žika Bosonogi.

Ovaj neobičan čovek živi, radi i stvara umetnost u svom dvorištu sa najlepšim pogledom na Dunav, nadomak Donjeg Milanovca. Tu je podigao eko i etno kompleks "Kapetan Mišin breg", a time je napravio pravu turističku atrakciju. Nadimak Žika Bosonogi dobio je jer uopšte ne nosi obuću, bos je od svoje pete godine, od kada mu je izgorela kuća.

- Od kada sam video kako plameni jezici proždiru moju kuću, prestao sam da nosim obuću, uvek sam bos - kaže Žika Stefanović. Istakao je da upravo zahvaljujući tome dobija jedan vid pozitivne energije neophodne za umetnost.

 

 - Možda najviše energije crpim iz zemlje, hodajući bos. Breg na kom živim i stvaram nosi ime Kapetana Miše Anastasijevića, njegove drvene barke koje su plovile Dunavom motivisale su me da napravim galeriju skulptura na otvorenom i nazovem je "Čovek, drvo i voda", tri najznačajnije komponente na svetu - objašnjava Žika Bosonogi.

Kada se korona nadvila nad čitavim svetom, najviše su se žrtvovali lekari, imali su posla preko glave, a naš sagovornik nije mogao da im pomogne jer nije medicinske struke, zbog čega ga je grizla savest, pa im je odao počast kroz svoju umetnost.

- Nisam mogao da doprinesem u borbi protiv korone, da im pomognem, pošto nisam medicinske struke, pa sam odlučio da napravim 50 skulptura. Time sam želeo da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima, ali i policajcima i vojnicima, svima koji su dali doprinos u lečenju ljudi. Ovaj svoj umetnički poduhvat nazvao sam "Moj aplauz herojima Srbije", jer je to bilo umesto mog aplaudiranja, a na to sam se odlučio shvativši da se moj pljesak neće stići do njih, a za ove će mnogi čuti, dok će puno njih i videti kada poseti "Kapetan Mišin breg" - priča Žika Bosonogi.

 Verujete li da ćete doživeti stotu?

 

 .

Pročitajte:

Expand player
Pogledajte više