Lepo vreme, toplo, sunčano, Knez Mihailova, Beograd
Kristina Bezbradica / Alo!
Kosa, frizura, frizer,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Pročitajte još:

 

"Brazilsko ispravljanje kose ili odomaćeni naziv keratinsko ispravljanje kose je proces kojim se proteini u kosi koagulišu i prevode u trajno očvrslo stanje tako da dlaka zadržava zadatu formu duži vremenski period. Keratin je protein od kojeg je dlaka izgrađena i koji se razgrađuje prilikom hemijskih i termičkih tretmana dlake, što dovodi do njenog oštećenja,smanjenja elastičnosti i kidanja. Sam keratin povoljno utiče na poboljšanje oštećene strukture dlake pa se zato i dodaje u razne tretmane i maske namenjene za negu kose. Međutim, problem je što preparati koji sadrže keratin, a namenjeni su ispravljanju dlake u sebi sadrže formaldehide koji poništavaju njegovo dejstvo, a samu dlaku balzamuju i trajno oštećuju njenu strukturu. Keratin je u njih ubačen marketinški, a sve ostalo zapravo odrađuje formaldehid", priča on.

 "Isparenja formaldehida su jako štetna i po zdravlje klijenta. Na tankim i blajhanim kosama treba izbegavati ovu vrstu tretmana jer može dovesti do kidanja dlake", upozorava dalje on.

Kosa, frizura, frizer, ombre, stil

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Formaldehid je bezbojna, zapaljiva hemikalija jakog mirisa, sastojak mnogih proizvoda u širokoj upotrebi - od kompozitnih produkata od drveta, obloga za papir i plastiku, do sintetičkih vlakana. Koristi se i kao konzervans u medicinskim laboratorijama i mrtvačnicama.

Stručnjaci su utvrdili da veća izloženost formaldehidu povećava rizik od raka, mijeloidne leukemije i nekih vrsta tumora.

On je, takođe, otkrio i kako izgleda sam proces brazilskog ispravljanja kose i koliko traje efekat.

"Sam proces se sastoji od čišćenja dlake čistačima - šamponima koji dubinski odstranjuju nečistoće iz dlake, nanošenja preparata u tankom sloju na dužinu dlake, bez tretiranja korena, i na kraju ispravljanjem dlake prvo feniranjem, a onda i presovanjem. Kod nekih proizvoda se kosa ne pere i ne vezuje u rep tri dana kako bi se proces unutar dlake doveo do kraja. Kosa se posle ovih tretmana pere isključivo šamponima bez sulfata kako bi se produžilo dejstvo samog tretmana. Efekat ovakvog ispravljanja traje oko tri meseca, nekada i duže, tako da se proces ponavlja i tako u krug. Vremenom i ponavljanjem ovih procesa dlaka se jednostavno umrtvi, počinje da se osipa na krajevima i kida po duzini", ispričao je on i istakao da u potpunosti bezbedan način trajnog ispravljanja kose ne postoji.

Ženski frizerski salon Farbanje kose Šišanje Šatiranje Blajhanje

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Veliki broj frizera koji su svesni štetnosti određenih supstanci u ovim preparatima odbijaju da ih rade u svojim salonima, štiteći i svoje i zdravlje klijenata. Sama isparenja koja se razvijaju u procesu rada su jako neprijatna i izazivaju smetnje čulima vida, mirisa i ukusa. Oni koji ipak pristaju na ove tretmane koriste maske, zaštitne naočare i rukavice. Postoje još i hemijski tretmani za ispravljanje koji su bazirani na procesu sličnom kao kod mini-vala i koji takođe drastično menjaju i narušavaju strukturu dlake. Ni njih nije preporučljivo raditi ako želite da sačuvate vašu kosu. Ukoliko niste zadovoljni svojim loknama, talasima ili vam je kosa nemirna i neuredna, jedina prihvatljiva alternativa je feniranje", zaključuje on.