SUTRA SLAVIMO VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK! Žene ne smeju da plaču, a ko obilazi ovo mesto biće RASPIKUĆA

Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija.

Crkva, žena, molitva, sveća
Crkva, žena, molitva, sveća, Foto: Shutterstock

 

Praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, u ponedeljak, 19. avgusta, obeležavaju Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici.

 U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće.

"SKROMNI SMO, ALI SREĆNI" Cela Srbija bruji o Spasićima! Imaju ŠESTORO DECE, a sedmo je na putu! Majka Ana (36) otkriva kako sve stižu - izmamiće vam osmeh na lice!

 Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilijakoji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu", piše u verskim knjigama.

Na današnji dan morate da se odreknete jedne stvari - odmah prestanite da radite ovo!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 18.08.2019. 08:37 Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog mučenika Evsignija.

 

 Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba. Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina. Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.

Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.

 

 Prema rasprostranjenom verovanju, na ovaj dan ne treba preko dana spavati, jer ko tada odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv. Nije dobro ni da neko plače, a ni da ljudi ceo dan provedu u kafani - da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće.

 Preobraženje pada u Gospojinskom postu koji su, mahom žene postile, ali tog dana je običaj da niko bez izuzetka ne mrsi.

 Bonus video: Vernici strahuju: Ako danas udari grom, to Sveti Ilija isteruje đavola!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi