Nebojša Zečević
Printscreen Studio B
Nebojša Zečević

Printscreen Studio B

Nebojša Zečević, Foto: Printscreen Studio B

Dr Nebojša Zečević gostovao je na TV Studio B u emisiji "Beograde, dobro jutro" i tom prilikom govorio o miomima materice, benignim i malignim promenama, tipovima mioma, nasleđivanju i oboljenju, kao i slučajevima kada se operišu.

Pročitajte još:

- Miomi su najčešći benigdni tumori, faktički su to uvećanja zida materice koja se progresivno mogu uvećavati. U najvećem broju slučajeva nemaju maligdni karakter. Ali, zbog svoje veličine, lokalizacije mogu pacijentkinjama stvoriti velike tegobe - rekao je dr Zečević.

- Situacija da miomi posle određenog vremena poprime maligni karakter ili da u samom startu budu maligni je izuzetno retka. Ona se javlja u oko 1 odsto slučajeva. To su i za dijagnozu i za lečenje veoma, veoma ozbiljni tumori sa veoma neizvesnim terapijskim efektima i veoma neizvesnim lečenjem - napominje sagovornik Studija B.

Preporučujemo i ovo:

On dodaje da se smatra da svaka peta žena ima miom. Preko 50 odsto njih nema nikakve tegobe, pa tako i nemaju nikakvih razloga za lečenjem. 

- Oni se uvećavaju godinama, posebno ako je žena u reproduktivnom periodu.

Napominje i da terapija zavisi od starosti žene i od njenog reproduktivnog statusa, kao i da u preko 4/5 slučajeva žene imaju više mioma.

- Pronalazili smo miome koji su veličine glave odraslog čoveka i koji su teški 10-15 kilograma, a da se ženin organizam privikao na njih, ali i izuzetno male miome koji su stvarali velike tegobe u smislu krvarenja.

Zečević navodi da se neke žene, naročito iz ruralnih područja kasno javljaju lekaru, pa je tako jednoj ženi operisan miom od preko 30 kilograma.

- Može da smeta da žena ostane u drugom stanju, da ima normalne cikluse, može da je dovede u anemiju i može da poremeti proces implantacije. Ukoliko je miom blizu materične šupljine, to u znatnoj meri može onemogućiti važan proces u začeću. Savetuje se da se miomi pre toga uklone - upozorava Zečević.