Žene u održivoj energetici
Promo
Žene u održivoj energetici

Promo

Žene u održivoj energetici, Foto: Promo

Ovo je u najkraćem rezultat istraživanja urađenog u okviru projkta Žene u održivoj energetici - WISE.

U istraživanju je učestvovalo 1.000 žena, i pokazalo da žene u domaćinstvima u Srbiji pokazuju visok stepen informisanosti o energetskoj efikasnosti, a kao razlog za nesprovođenje mera za unapređenja najčešće se navodi nedostatak novca. S druge strane mali broj njih je upozat s kreditima za unapređenje energetske efiksanosti.

- Električni automobil kupilo bi čak 83 odsto profesionalno angažovanih žena, ukoliko bi država omogućila subvencije za kupovinu, a poljoprivrednice i preuzetnice su i te kako zainteresovane za primenu zelenih tehnologija u poslovanju - navodi se u istraživanju.
U okviru ovog projekta formirana je WISE ekspertska mreža žena koje se profesionalno bave energetikom, klimatskim promenama i zaštitom životne sredine. Ovu mrežu čini 200 žena i prva je te vrste u Jugoistočnoj Evropi.

- Živimo u vremenu koje je pred našu generaciju postavilo veoma težak zadatak - na nama je da svoja znanja, veštine i pamet usmerimo ka pronalaženju održivih, zelenih i pametnih rešenja koja će učiniti da naš, ali i život budućih genaracija bude dostojan ljudi, bezbedan i human - rekla je Branislava Jovičić, WISE projktna menadžerka.

Konferenciju Žene u održivoj energetici otvorio je minister Aleksandar Antić.