Prodavnica
Alo!/ Dejan Briza
Penzioneri

Alo!/Rajko Ristić

Penzioneri, Foto: Alo!/Rajko Ristić

* Kupci smislili način da prevare naše najstarije sugrađane

* Novi "trend" prisutan je po mnogim marketima širom Srbije

* Preporuka je da građani nakon kupovine uvek kontrolišu svoje fiskalne račune

U trgovinskim lancima u Srbiji već duže su uobičajne akcije popusta za penzionere koje se poklapaju sa datumom isplate penzija, a u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da su sve učestalije i pritužbe penzionera da zapravo ne ostvaruju popust koji je istaknut u prodavnicima.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da mnogi penzioneri, koji redovno kupuju u pojedinim trgovinskim lancima, ne prekontrolišu račun, jer veruju da su ostvarili popust i da im je umanjen račun za procenat koji je istaknut u prodavnicama.

- Međutim, kada kući donesu namirnice vide da nisu ostvarili popust ili je on minoran. Kad nekom verujete ne proveravate račun. To su zapravo obmane za koje je nadležna tržišna inspekcija - rekao je Papović.

Prodavnica

Alo!/ Dejan Briza

Prodavnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Na reklamama za popust u velikim trgovinski lancima velikim slovima i brojevima su ispisano obaveštenje o popustu i procenat sniženja u određenim danima u mesecu, ali na dnu reklame sitnim slovima je napisano da se popust ne odobrava na proizvode koji su izuzeti iz popusta, kao i da se popust ne odnosi na voće i povrće, meso, cigarete i štampu, kao i na artikle na akcijama.

 

Takođe, navedeno je da penzioneri informacije o proizvodima koji su izuzeti sa akcije mogu dobiti putem bepslatnog poziva kol centra i na info pultu u prodajnom objektu, što većina starijih sugrađana ne registruje.

Papović kaže da se penzioneri učestalo javljaju Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije sa načelnim primedbama i prigovorima, jer im je neprijatno da prijave takve slučajeve i da se predstave.

Ponekad se, ispričao je, dešava da se trgovci pravdaju da artikli koje je potrošač kupio nisu na popustu, i naglasio da je novim Zakonom o trgovini predviđeno vidno označavanje popusta, akcija i sniženja.

 

Najveći problem je, smatra, to što se ne izriču kazne i što se još ne primenjuje prekršajni nalog.

Bonus video

 

Komentari (3)

QQLELE

12.11.2019 08:17

Pa popust je na one proizvode koji nisu na akciji. Pošto penzioneri kupuju sve na akciji, očekuju još 10% popusta na te proizvode.

Sima

12.11.2019 08:35

Nemoc drzave,reklamiraju na sve strane a inspekcije cute. Svoju moc kale na male trgovce koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Ovakvu inspekciju treba ukinuti

lili

12.11.2019 13:39

Nevezano za penzionere, često mi se dešavalo da je na rafovima jedna cena, a na fiskalnom druga, gle čuda, veća. I kada reaguješ to je srandardno:" jao, izvinite pogrešili smoi td...Pa kako se zaboga ne pogreši sa manjom cenom?