Stopića pećina
Rina
Stopića pećina

Rina

Stopića pećina, Foto: Rina

- Pre početka letnje sezone na Zlatiboru brojala je 20.000 posetilaca manje nego u prethodnoj godini. U julu se to izmenilo, do prošle sedmice broj onih koji su posetili ovo neobično lepo prirodno blago skoro se izjednačio sa brojem poseta u istom mesecu prethodne godine, da bi pretprošle nedelje samo u jednom danu broj gostiju dosegao 2.000 - kaže Jovan Pavlović iz TO Zlatibor.

Dnevne posete radnim danima variraju od 1.300 do 1.400 gostiju tako da će do kraja godine biti premašen prošlogodišnji rekord.

- Jedina nevolja u svemu ovome jeste što na parking prostoru nema dovoljno mesta za sve koji dolaze. Naime, godina ovakva kakva jeste sprečila je da se izvedu planirani radovi na pristupnom putu i proširenju parking prostora, ali će to biti ispravljeno - kaže Pavlović.

Ovo neobično leto dovelo je dosta gostiju i na druge zanimljive zlatiborske lokalitete, a Gostilje je posećenije nego što je bilo prethodnih godina.

- Izuzetno lepo uređeno, čisto, sa dosta sadržaja za decu i odrasle, postalo je zanimljivo ne samo zbog svog vodopada već zbog sveukupne slike. Tako je i sa mnogim drugim mestima koja su do sada bila neotkrivena za turiste. Potvrđuje se ono što meštani već znaju – da je Zlatibor lep u svakom svom kutku i da su njegov vazduh i predeli lekoviti za dušu i telo - rekao je Pavlović.

Stopića pećina ima klimu koja zavisi od spoljašnjih vremenskih uslova – zimi je u njoj hladno, leti toplo – a i voda iz Trnavskog potoka doprinosi mikroklimi pećine. Istraženi deo pećine je dug oko 1.600 metara, koji jednim delom čini podvodni sistem kanala.

Stopića pećina posebna je i po velikim bigrenim kadama koje su stvorene naslagama rastvorenog krečnjaka i izuzetno su atraktivne. Veliki broj kada raznih veličina formiraju kosi zid preko koga se voda stalno preliva. Veličine kada dostižu i 12 metara dužine i do sedam metara dubine.

Od dela pećine sa bigrenim kadama staza vodi do podzemnog vodopada nazvanog "Izvor života", visokog oko 10 metara, ispred koga vam ponestane dah i gde doživite potpuno oduševljenje stvaralačkom moći prirode.