Milorad Veljović
Dalibor Danilović
Milorad Veljović
Milorad Veljović, Foto: Dalibor Danilović

Razrešenje direktora policije, koji je odavno ispunio uslove za penziju, usledilo je posle niza afera s kojima je dovođen u vezu, a poslednji slučaj su spekulacije da neophodnu racionalizaciju u policiji nije hteo da izvede po propisanim kriterijumima, već prema ličnim afinitetima. Veljović je, kako prenose mediji, svoje prijatelje i odane saradnike zaštitio, a za racionalizaciju je predložio ljude koji mu nisu po volji. To je stvorilo veliko nezadovoljstvo u policiji, pa je ministar Nebojša Stefanović odlučio da reaguje i smeni ga.


Veljović je na funkciji direktora policije otkako je uspostavljena. Još 2006. godine imenovao ga je Dragan Jočić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova. Promenio je tri ministra policije i četiri vlade, počev od vlade Vojislava Koštunice, preko vlada Mirka Cvetkovića i Ivice Dačića, do vlade Aleksandra Vučića. Njegov rad kao direktora policije pratile su različite spekulacije, među kojima je i ta da je slučajeve istraga vadio „iz fioke” po potrebi, ali te sumnje nikada nisu zvanično potvrđene.


Pre godinu dana, saznalo se da je sin Milorada Veljovića, kada je imao samo 20 godina, zaposlen u „Farmakomu” Miroslava Bogićevića, i to u Moskvi. Vlasnik „Farmakoma”, podsećamo, uhapšen je u novembru 2014, pa se spekulisalo da policija štiti Bogićevića. Kako je „Politika” pisala pre godinu dana, postojala je sumnja u opstrukciju istrage Bogićevićevog poslovanja, što se dovodilo u vezu sa angažmanom Veljovićevog sina.


Do izbora novog direktora policije na javnom konkursu, funkciju vršioca dužnosti najverovatnije će obavljati aktuelni načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić, mada se pominje još nekoliko kandidata, među kojima je i šef beogradske policije Veselin Milić.