SRPSKI FAKULTETI POD PRISMOTROM Zbog Singidunuma naše diplome na udaru

Srbija je od punopravnog člana ENQA postala član pod prismotrom.

Singidunum
Singidunum, Foto: Printskrin

Ministarstvo prosvete potvrdilo da je zbog Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) Srbija od punopravnog člana Evropske asocijacije (ENQA) stavljena u status "pod praćenjem". To je, kako je navelo ministarstvo, učinjeno da bi se ispravili nedostaci koji su uočeni u primeni evropskih standarda.

Ranije je objavljeno da zbog grubog kršenja procedura prilikom izdavanja akreditacije Univerzitetu Singidunum postoji mogućnost da budemo izbačeni iz ENQA i u tom slučaju diplome srpskih fakulteta ne bi važile u EU.

- Naravno da niko nije rekao da srpske diplome neće važiti u Leskovcu, Vranju, Zrenjaninu i ostalim mestima po Srbiji, ali članstvo u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju omogućava da naše diploma budu priznate u Evropskoj uniji - objašnjava tim povodom dobro obavešten izvor Srpskog telegrafa.

On potvrđuje da se našim izbacivanjem iz ENQA značajno otežava postupak priznavanja srpskih diploma u zemljama EU jer je članstvo u ovoj organizaciji garancija kvaliteta visokog obrazovanja.

Endre Pap, rektor Singidunuma, 2013, prilikom ulaska Srbije u članstvo ENQA, bio je predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. Tada je izjavljivao da je to jedan od najvećih uspeha visokog obrazovanja u Srbiji jer će se naše diplome priznavati svugde u EU.

- Koliki je uspeh u pitanju, pokazuje i to da je od zemalja u regionu, jedino Hrvatska postala punopravni član, kao i da je ovo jedna od stavki koju Srbija mora da ispuni za ulazak u EU - rekao je tada Pap.

Podsećamo, Srbija je od punopravnog člana ENQA postala član pod prismotrom.

- Jedna od stvari koja je urađena kako ne bismo bili izbačeni iz ENQA je i promena pravilnika i standard prilikom postupka akreditacija, samo je bitna i primena Zakona i ostalih zakonskih akata o kojima Srpski telegraf piše poslednjih dana - navodi izvor.

Verka Jovanović je profesorka sa Singidunuma koja je bila izvestilac na predmetima ovog univerziteta što je upravo suprotno pravilniku i kodeksu i što negativno utiče na našu trenutnu poziciju prilikom postupka praćenja Srbije u okviru članstva ENQA. Zajedno sa njom ekspresnu akreditaciju ovog univerziteta omogućila je i bivša predsednica KAPK Neda Bokan.

Međutim, zbog nezapamćenog skandala oko dodele akreditacije univerzitetu Singidunum, a koji je naneo i ljagu svim srpskim fakultetima, niko još nije odgovarao.

Singidunum ekspresno akreditovan 

Direktorka Jelena Kočović je priznala da je Singidunum ekspresno akreditovan, što se može videti i iz saopštenja ministarstva, u kom ona navodi da je Singidunumu trebalo manje od tri meseca za akreditaciju, od marta do 5. juna, kada je bila sednica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. Dok je za Elektrotehnički fakultet u Beogradu, Elektronski u Nišu, Mašinski u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, Matematički u Beogradu i Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu postupak akreditacije trajao od juna do oktobra. Profesorka Kočović je zaboravila da pomene kada je bio datum predaje akreditacije ta dva studijska programa Singidunuma, o kome ministarstvo ćuti.

 

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi