Aleksandar Vučić, Tiršova, bolnica
Tanjug/Dimitrije Goll
Injekcija vakcina

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog moguće opasnosti od malih boginja Ministarstvo zdravlja je naložilo da svi zdravstveni radnici koji su rođeni posle 1971. godine ponovo prime MMR vakcinu, saznaje „Alo!”.

Pročitajte još:

 

Međutim, kako za obične građane zasad nije predviđeno da dobiju još jednu dozu vakcine, njima jedino preostaje da se nadaju da do epidemije neće doći.

Klinički centar: Tačno je

U Kliničkom centru Srbije potvrdili su za „Alo!” da će zdravstveni radnici dobiti MMR vakcinu.

- Imunizacija se sprovodi sa dve doze MMR vakcine u razmaku od najmanje 28 dana. Primenom dve doze vakcine (MMR) ostvaruje se zaštitni nivo antitela u 95 odsto vakcinisanih. Služba za bolničku epidemiologiju KCS-a obavlja vakcinaciju zdravstvenih radnika u Kliničkom centru Srbije protiv sezonskog gripa, hepatitisa B i malih boginja, rubeole i zaušaka (MMR) - navodi se u odgovoru.

Redovna vakcinacija MMR-om je počela 1971. i tada je primana samo jedna doza. Te generacije, prema rečima epidemiologa, samo su delimično zaštićene, jer jedna doza vakcine ostavlja imunitet 95 odsto. Pored toga uvek postoji mali procenat ljudi koji na jednu vakcinu ne odreaguju, jer nijedna vakcina ne pruža zaštitu stopostotnu zaštitu.

Zbog toga bi, kako tvrdi struka, svi rođeni nakon 1971. nakon konsultacije sa lekarom trebalo da se testiraju na specifična antitela, kako bi znali da li su u slučaju epidemije potpuno zaštićeni.

Kako saznaje „Alo!“, upravo u cilju potpune zaštite u slučaju ponovne epidemije malih boginja, u Klinički centar Srbije (KCS) nedavno je stigao dopis da svi zdravstveni radnici i administracija rođeni posle 1971. moraju da prime MMR vakcinu.

Lekar, doktor, pregled, bolest, bolnica

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Epidemiolozi pojašnjavaju da su tek 1993. godine počele da se daju dve doze MMR vakcine, koja štiti od morbila, rubeola i zauški. 

- Oni koji su rođeni pre 1993. godine i koji su dobili samo jednu dozu vakcine nisu potpuno zaštićeni i mogu da doprinesu da se infekcija brže proširi. Kod njih bolest ne mora uopšte da se ispolji, a osoba neće ni znati da ima morbile. Međutim, takva osoba je i te kako zaražena i virus širi dalje. U drugom slučaju, vakcinisana osoba može dobiti boginje, ali će imati blažu kliničku sliku - navode epidemiolozi.

„Batut“: Moraju da se vakcinišu

U Institutu „Batut“ kažu da osobe zaposlene u zdravstvenim ustanovama, zbog prirode svog posla, imaju povećan rizik da dođu u kontakt sa prouzrokovačima mnogih zaraznih bolesti, među kojima je i virus malih boginja.

- Cilj imunizacije ove profesionalne grupe jeste da se stvori jak kolektivni imunitet u okviru zdravstvene ustanove, koji će predstavljati bedem daljeg širenja infekcije na osetljive pacijente i opštu populaciju - kažu u „Batutu“.

Zoran Radovanović, epidemiolog, kaže za „Alo!” da samo jedna doza vakcine štiti desetak godina, dok jedino dve doze štite doživotno.


- Zvanično, do 1993. godine se primala jedna doza vakcine, ali pošto smo tad bili pod sankcijama do 1996, obuhvat je bio mršav. Zdravstveni radnici su u stalnom kontaktu sa pacijentima i za njih je veća verovatnoća da će se zaraziti - objašnjava on i dodaje da se epidemija ne očekuje tako brzo, niti se očekuje epidemija većeg obima, ali da su moguće male, lokalne epidemije - navodi Radovanović.

Zato nam jedino vakcinisana deca mogu pomoći da do epidemije ne dođe, ističu epidemiolozi, jer su upravo ona ti koji štite i prave kolektivni imunitet, jer se epidemije najčešće stvaraju u kolektivima, u ovom slučaju - u vrtićima i školama.

 

Činjenice

- epidemija morbila u Srbiji počela je 2017.
- najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija 71 godinu.
- od ukupnog broja obolelih, 33 odsto je hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.
- svetska zdravstvena organizacija svrstala je Srbiju u sam vrh po broju umrlih od malih boginja.
- od tеžih kоmplikаciја usled mаlih bоginjа rеgistrоvаnо је zаpаljеnjе mоzgа kоd dvе i upаlа plućа коd 580 оbоlеlih.

Brojke
5.752
registrovana slučаја mаlih bоginjа
15
umrlih zbоg kоmpliкаciја uzrоkоvаnih mаlim bоginjаmа
94%
obolelih је nеvаkcinisаno, nеpоtpunо vаkcinisаno ili nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа