Zbog keksa oteran da crkne na ulici!

I. Žigić | vesti 2017-01-09 20:27:55 2017-01-09 20:27:55

Uglješa Panković, koji proteklih deset meseci radi na građevini u Dohi, u Kataru, ostao je pre nekoliko dana bukvalno na ulici! i to sve samo zato što je, kako tvrdi za „Alo!”, napravio pauzu od nekoliko minuta kako bi pojeo keks (?!).

Facebook

Kako je nam je ispričao Uglješa, koji je put Katara otišao preko hrvatske firme CTBA, poslodavac generalno ne poštuje prava  radnika i Ugovor o radu, ali ljudi ćute i rade ne bi li zaradili novac.

- Kolega i ja smo pre neki dan tokom pauze od nekoliko minuta seli na stepenice gradilišta kako bismo pojeli keks i tom trenutku neko nas je slikao. Kada je šef to video, istog momenta smo dobili otkaz. Da stvar bude gora, izbegavaju da mi daju bilo kakav dokument u kojem piše da sam otpušten, kao i izlaznu vizu i avionsku kartu za Srbiju. Pritom, duguju mi novac za prekovremeni rad tokom 10 meseci, koliko tu već radim, kao i poslednju platu - tvrdi Panković.

Pored svega, on trenutno nema gde ni da boravi.

- Već danima spavam ispred džamije koja se nalazi u blizini kampa u kojem su smešteni radnici, mada ne znam na osnovu čega mogu da me izbace iz kampa kad ja ništa nisam potpisao o prekidu radnog odnosa - kaže Panković.

Nije im prvi put da to rade

Da radnici koji u Katar odlaze preko firme CTBA često prođu kao bosi po trnju tvrdi i Goran Mijatović, koji se pre nepunih mesec dana vratio iz Katara u Srbiju.

- Radio sam osam meseci u Kataru preko firme CTBA i tačno je da uopšte ne poštuju ugovore o radu, da ne uplaćuju zdravstveno i socijalno, kao i da radnici u slučaju bolesti ili čak i povreda na radu sami moraju da plaćaju lečenje, a da im oni pritom još oduzimaju od plate za te dane koje su bili odsutni kako bi se lečili. Takođe, ne poštuju se ni propisi o bezbednosti na radu. Lično sam jedva dočekao da se vratim kući i ne bih se nikada više vraćao da radim preko njih - napominje Mijatović za „Alo!”.

Iako se odmah po dobijanju otkaza, veli, obratio Vladanu Šoškiću u Ambasadi Srbije, on mu već pet dana ne odgovara na pozive, niti je išta uradio po pitanju njegovog slučaja.

- Ne samo da mi se on ne javlja niti odgovara na moje poruke već sam na kraju uspeo da stupim u komunikaciju samo sa nekom službenicom koja ne priča srpski, već samo engleski - tvrdi Panković.

Kako kaže, njegov slučaj, nažalost, nije jedinstven, svi radnici koji su otišli put Katara sa firmom CTBA imaju brojne probleme.

- Iako nam svima u ugovorima o radu piše da imamo zdravstveno osiguranje, to je samo slovo na papiru. U praksi, kada se neko razboli, mora sam sebi da plaća lečenje, a firma ga istovremeno kažnjava i sa 150 evra dnevno za svaki dan bolovanja - ističe Panković.

Iako smo juče pokušali da stupimo u kontakt sa predstavnicima kompanije CTBA, do zaključenja ovog broja izvesni Željko, na koga su nas uputili jer je zadužen za radnike u Kataru, nije nam se javio.

Više sreće nismo imali ni sa Vladanom Šoškićem, otpravnikom poslova u Ambasadi Srbije u toj zemlji, koga smo bezuspešno zvali do zaključenja ovog broja.

Ivica Tončev, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova zadužen za kontrolu i bezbednost naših diplomatsko-konzularnih predstavništava, kao i za tešnju saradnju između matice i dijaspore, kaže za „Alo!“ da će se već danas pozabaviti ovim slučajem.

- Nisam upoznat sa slučajem tog radnika, ali ću odmah proveriti o čemu se radi. Ono što mogu da kažem je da je posao naših ambasada širom sveta prevashodno da štite interes naših građana - kratko je poručio Tončev.

Expand player
Pogledajte više