Patrijarh Irinej
AP Photo/Darko Vojinovic
Patrijarh Irinej

AP Photo/Darko Vojinovic

Patrijarh Irinej, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Mesto gde će počivati zemni ostaci 45. patrijarha na tronu Svetog Save je ambulatorijum, prostorija iza oltara kripte.

Sveta zaupokojena liturgija biće služena sutra u Hramu Svetog Save u 9 sati. U nastavku Svete liturgije biće služeno opelo, a telo patrijarha Irineja biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save.

Patrijarh Irinej je prvi poglavar koji će biti sahranjen u tom delu Hrama, koji je i kad je zamišljen, davne još 1895, bio predviđen za sahranjivanje poglavara SPC.

Hram Svetog Save

Alo.rs/ Vladimir Marković

Hram Svetog Save, Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Deo kripte u kojem će biti sahranjen, ambulatorijum, predstavlja prostor iza oltara i vrlo je redak u pravoslavnim hramovima. Svega nekoliko pravoslavnih hramova na svetu ima taj prostor. Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku. Ima vrata kroz koja se ulazi, a taj prostor, u kojem bi trebalo da bude sahranjen patrijarh Irinej, ali i potonji srpski patrijarsi, ukoliko ne budu imali posebna zaveštanja - okružuje oltar kripte.

Kamen od kojeg je započeta gradnja osveštan je davne 1939. i vidi se u kripti. Sama kripta je namenjena grobnoj crkvi, a posvećena je Svetom knezu Lazaru.

Patrijarh Irinej

AP Photo/Darko Vojinovic

Patrijarh Irinej, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Kripta - deo u kojem će biti sahranjen patrijarh Irinej prostire se između temelja Hrama Svetog Save i ima stubove, čija je najveća visina 6,20 metara. Dubina Hrama je oko sedam metara.

Gradnja Hrama Svetog Save praktično je privedena kraju baš u vreme patrijarha Irineja. Završavanje kripte i njeno oslikavanje blagoslovio je počivši patrijarh Pavle 2001.

Patrijarh je Hram poslednji put obišao 22. oktobra sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Inače, patrijarh se nadao da će osveštenje Hrama biti organizovano u oktobru, i to u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Lekari napravili špalir prilikom iznošenja patrijarhovog tela

Vozilo u kome se nalazi preminuli patrijarh SPC Irinej

TANJUG/ RADE PRELIC

Vozilo u kome se nalazi preminuli patrijarh SPC Irinej , Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Sanduk sa telom upokojenog Irineja iznet je nešto posle 16 sati iz VMC „Karaburma“, gde je patrijarh bio na lečenju. Medicinsko osoblje je tom prilikom napravilo špalir, odajući na taj način poštu Njegovoj svetosti. Inače, u vojnoj kovid bolnici na Karaburmi, gde je patrijarh Irinej preminuo, juče u 14.10 sati zastava Srbije spuštena je na pola koplja.

Trodnevna žalost u Srbiji

Zastava Srbije na pola koplja na Sabornoj crkvi

TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Zastava Srbije na pola koplja na Sabornoj crkvi, Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Povodom smrti patrijarha Irineja, Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji. Trodnevna žalost trajaće od 20. novembra do nedelje, 22. novembra.

Mitropolit Hrizostom imenovan za čuvara patrijaršijskog trona

Vladika Hrizostom

SPC

Vladika Hrizostom, Foto: SPC

Patrijaršijske dužnosti nakon smrti patrijarha Irineja preuzima Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve, a Sinodu će do izbora novog patrijarha predsedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom. To je odlučeno na jučerašnjoj sednici Sinoda SPC u Patrijaršiji. Sinod je za administratora Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

Novi patrijarh najkasnije za tri meseca

Saborna crkva

Alo/Dejan Briza

Saborna crkva, Foto: Alo/Dejan Briza

Patrijarh srpski, prema Ustavu SPC, trebalo bi da bude izabran najkasnije tri meseca od kako se uprazni presto. Novi patrijarh biraće se između trojice kandidata izabranih na Saboru tajnim glasanjem i apsolutnom većinom. Budući patrijarh se može birati između aktivnih episkopa koji upravljaju eparhijom najmanje pet godina.

Telo danas u Sabornoj crkvi, pa u Hramu na Vračaru

Patrijarh Irinej

Tanjug/ Dragan Kujundžić

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Odlukom Svetog sinoda SPC, telo patrijarha Irineja biće izloženo danas u Sabornoj crkvi u Beogradu tokom Svete liturgije na dan slave, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste od poglavara SPC.

Vernici palili sveće povodom patrijarhove smrti

Vernici, crkva, pravoslavlje, molitva

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Vernici, crkva, pravoslavlje, molitva, Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, zvona Hrama Svetog Save juče su se oglašavala u više navrata, a pojedini vernici su još u prepodnevnim satima došli da odaju poštu preminulom poglavaru SPC. Sveće za pokoj duše patrijarha Irineja vernici su palili ispred Male crkve Svetog Save.

Srbi iz Slovenije: Izgubili smo još jednog velikog duhovnog pastira

Crkva, molitva, pravoslavlje, vera, molitva

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Crkva, molitva, pravoslavlje, vera, molitva , Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Savez Srba Slovenije izrazio je juče najiskrenije saučešće Sinodu, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima SPC povodom smrti patrijarha Irineja.

- Kao narod, izgubili smo još jednog velikog duhovnog pastira, koji je svojom nepokolebljivom verom u Hrista mudro, smireno i promišljeno predvodio srpsku crkvu i srpski rod u tmurnim vremenima 21. veka - kaže se u saučešću Saveza Srba iz Slovenije objavljenom na Fejsbuku.

Svetski mediji izvestili o patrijarhovoj smrti

Patrijarh Irinej

Alo! Masanori Jošida

Patrijarh Irinej, Foto: Alo! Masanori Jošida

Brojne svetske agencije i medijske kuće prenele su vest o smrti patrijarha Irineja, za koga je većina konstatovala da je bio „kritičar Zapada zbog politike prema Srbiji.“ Britanski BBC je, uz hronologiju hospitalizacije i pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, konstatovao da je Irinej imao veliki politički uticaj.

U Budvi u ponedeljak dan žalosti 

Crna Gora

Shutterstock

Crna Gora, Foto: Shutterstock

Opština Budva proglasila je ponedeljak, 23. novembar, danom žalosti zbog smrti patrijarha Irineja. Dan žalosti je proglasio Marko Carević, predsednik opštine Budva, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Bećković: Skršila su se dva noseća stuba SPC

Matija Bećković

Printscreen

Matija Bećković, Foto: Printscreen

- Srpska pravoslavna crkva se zaljuljala i našla na velikom iskušenju, skršila su se dva njena noseća stuba - kazao je juče akademik Matija Bećković.

- Posle episkopa valjevskoga Milutina, za kratko vreme su se skršila dva noseća stuba srpske crkve, mitropolit crnogorski Amfilohije i patrijarh srpski Irinej. Srpska pravoslavna crkva se zaljuljala i našla na velikom iskušenju, pored iskušenja u kojima se našlo celo pravoslavlje. Ali kako nas uče i ohrabruju protekli vekovi, onaj treći, nevidljivi, nesalomivi stub držač obezbediće njenu večnost - poručio je Bećković.

Pročitajte još: