Domaća svinja
arhiva

 

Domaća svinja

arhiva

Domaća svinja, Foto: arhiva

Na osnovu rešenja Uprave za veterinu i shodno odlukama Štaba za vanredne situacije, u Pirotu je počela primena konkretnih mera na suzbijanju afričke svinjske kuge u ovom kraju.

Stručnjaci Kriznog centra za zarazne bolesti pri Ministarstvu poljoprivrede, veterinarski inspektori i članovi Komisije za procenu štete, zajedno sa radnicima pirotskog "Komunalca", otpočeli su eutanaziju grla koja bi mogla biti zaražena, kao i prevoz zdravih u klanicu.

Za eutanaziju su bile određene krmače u poslednjoj, trećoj fazi graviditeta i nerasti i prasad do 12 kilograma, dok su ostale životinje upućene na klanje. Prema cenovniku Komisije, za odrasle svinje vlasnici će dobiti 35.000 dinara po grlu, dok je za uništenu prasad težine do 12 kilograma cena 300 dinara po kilogramu. Osim toga, kako ističu veterinari, u sledećih godinu dana obori će ostati prazni, pošto domaćinstva neće moći da se bave ovim vidom stočarstva.

Ekipe radnika su, po odluci Štaba za vanredne situacije, radile u selu Berilovac, gde je eutanizirano nekoliko svinja, i Izvor, gde ih je bilo mnogo više. Narednih dana borba protiv afričke svinjske kuge se nastavlja u Krupcu, Velikom i Malom Selu, Trnjani i Ržani. Ova mesta, koja bi prema nezvaničnim procenama mogla da imaju bar 1.000 grla, označena su kao rizična. U selu Berilovac, pojedini domaćini su protestovali, a jedan je čak zabranio da se njegova svinja eutanizira, pa se kasnije ipak predomislio i pozvao veterinare da urade ono što se mora.

Ekipe veterinara bile su i u oboru Vlade Mančića iz sela Izvor, na njegovoj mini-farmi gde je eutanazija izvršena nad šest krmača i nad jednim veprom, kao i petnaestak prasića težine ispod 12 kilograma. Godišnje je proizvodio po 200 prasadi.