Kupovina Samousluga Povrće Životne namirnice
Profimedia
Voće, kupovina, market

Shutterstock, ilustracija

Ilustracija, Foto: Shutterstock, ilustracija

Ne radi se, naime, ni o kakvom zakonski obaveznom pravilu, niti još manje o internom međusobnom dogovoru među marketima.

Voće stoji na samom početku prodavnica, verovali ili ne, zato što psihološki deluje na mušterije, jer uzeti čokoladu ili gazirano piće posle kese pomorandži ili limuna, navodno nije neki greh.

Pročitajte još:

 

- Mnoge mušterije, naročito one hedonistički nastrojene, kupuju nezdrave namirnice, slatkiše, suhomesnate proizvode, alkohol... Poneke ume da grize savest zbog toga, a voće se nalazi na samom ulazu u market jer kada mušterija potencijalno kupi kesu, dve, tri nekog voća, u njenoj glavi stvara se utisak da samim tim što je kupila nešto zdravo, ima "pravo" da bez griže savesti počasti sebe nekim manje zdravim proizvodom - rekla nam je Marija, kasirka u jednom beogradskom marketu.

Gotovo je nemoguće kupiti samo hleb

Takođe, ona dodaje, polica sa hlebom nalazi se na začelju prodavnice iz ekonomskih razloga. Pre nego što kupite hleb, morate obići celu prodavnicu i nema šanse da ne uzmete nešto što niste imali na umu pre nego što ste ušli.

Kosovska Mitrovica, hleb

B.A.

Ilustracija, hleb , Foto: B.A.

- Gotovo svako kupuje hleb kada ujutru uđe u radnju i baš zbog toga se police sa pecivom ne nalaze na početku, jer bi u tom slučaju mušterija možda uzela samo hleb i ništa više. Ovako, kada se nalazi na dnu radnje, kupci moraju da prošetaju do mesta gde stoji hleb, samim tim da obiđu skoro celu radnju. Tom prilikom ne može da se desi da ih "nešto ne povuče", pa da kupe i poneki proizvod koji nisu planirali. Obratite pažnju i na to da novogodišnji ukrasi, dekoracija, pa i paketići uglavnom su zabačeni kako biste ih što više tražili, samim tim i više kupovali - dodaje Marija.

Za cigarete ne postoji skriveni razlog

Na pitanje našeg novinara zašto onda cigarete stoje tik uz kasu, s obzirom na to da ih svaka druga osoba kupuje (isti slučaj sa hlebom), beogradska kasirka je rekla da položaj cigareta nema veze sa nekom simbolikom za koju do sada nismo znali, već da je jednostavno najlakše i najpraktičnije i za kupce i prodavce da stoje na tom mestu. Nijedan drugi razlog ne postoji.

Pitali smo i mušterije šta misle o svemu ovome.

- Za hleb sam znao zašto stoji pri dnu radnje, to nije nikakva tajna. Međutim, ako je neko karakter i ne voli da luta po marketima i da troši novac za nešto što mu nije potrebno, on će uzeti samo hleb, ali takvih ima malo. To za voće je jako zanimljivo, stvarno nisam znao - rekao je Srđan, u čijoj se kesi osim hleba nalazilo i mnogo drugih stvari za koje kaže da je planirao da iskupuje.

 

Tvrdnje naše sagovornice kasirke se poklapaju sa još jednom mušterijom sa kojom smo razgovarali.

- Nisam znala da baš zato voće stoji na početku, ali ima logike. Znam po sebi da kada pojedem jabuku ili breskvu, mandarinu, lakše mi je da slistim celu čokoladu. Kada ne pojedem ipak ništo zdravo, onda imam osećaj krivice pri konzumiranju slatkiša - kaže nam Marta.

Komentari (3)

koki

02.01.2019 18:22

U Lidlu su prvo hleb i cokolade. Znaci, najpostenija prodavnica. Ostali svi prevaranti.

Nidje veze

02.01.2019 18:25

Ma da, ovce su da se šišaju...ja udjem u marktet, kupim voće na ulazu ( isključivo ako je kvalitetno i pod uslovom da je na nekoj akciji, jer najčešće akcijama na voću primamljuju kupce) i izadjem direkno na kasu. Za ovakve kao ja, psiholozi još nisu naši adekvatno rešenje...

Kostadin

03.01.2019 09:51

Treba na početak da stave alkohol.