Zašto potpisujemo saglasnost za primanje vakcine?

B92/D.S. | vesti 2021-04-20 22:14:34 2021-04-20 22:14:34

Zbog saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije, koju je svaki građanin koji je želeo da se vakciniše morao da potpiše, zabrinuo se jedan deo javnosti i pokrenuo spekulacije o razlozima zašto je to tako

EPA/ANDREJ CUKIC

"Ovo je preporučena vakcinacija, što znači da je dobrovoljna. Svaka intervencija koja se sprovodi na čoveku zahteva saglasnost. Gde god odete, u bilo koju bolnicu, vi dajete pristanak da učestvujete u lečenju i pristajete na propisan način lečenja", objasnio je dr Kon.

Podsetimo, epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije, nakon primanja vakcine protiv kovida, da je vakcina koja je registrovana u Srbiji za upotrebu sigurna i bezbedna i da iza toga stoji Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Dodao je da su stavovi onih koji se protive vakcinaciji trenutno "bez potpore", jer se imunizacija odvija na dobrovoljnoj bazi.

"Suština je u tome da u svemu leži strah od same vakcine, koji je potpuno bez osnova", rekao je tada dr Kon.

Pročitajte još:

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije nedavno je objavio da se sve vakcine intenzivno prate i da su neželjene reakcije izuzetno retke – 755 prijavljenih neželjenih reakcija za sve četiri vakcine, što je jedna prijavljena reakcija na 3.973 imunizovana građanina.

Navodi i da su sve te reakcije bile blage – otok, crvenilo, bol, visoka temperatura, bol u mišićima, mučnina i prolaze u roku od nekoliko dana, što, kaže, nije ništa zabrinjavajuće, a što je još jedna stvar koja potvrđuje da su vakcine bezbedne.

Dakle, pored toga što su obaveštenje i pristanak pacijenta obavezna stavka kod svakog lečenja (pa i kod vakcine, koja je deo lečenja) i što evidencija o vakcinisanima pokazuje da nema ozbiljnih reakcija koje bi ugrozile ljudsko zdravlje, ostalo je stvar vašeg ličnog izbora.

Expand player
Pogledajte više