Biznismen Posao Problemi Brige Papirologija Administracija
Shutterstock

Zaposleni u katastru su najavili štrajk, što u praksi za građane znači da će zaposleni u Katastru izdavati samo uverenja koja su potrebna za ostvarivanje određenih prava građana iz oblasti socijalnih davanja, ali neće raditi na uknjižbama nepokretnosti i ostalim poslovima.

Zaposleni u ovoj službi u Vranju, njih 22, nisu želeli da daju izjave, upućujući zainteresovane da informacije potraže od sindikalista u Republičkom geodetskom zavodu, pod čijim su okriljem.

Nebojša Pejčinović, portparol sindikalista u RGZ, je rekao da će službe za katastar od utorka totalno obustaviti rad.

- Naši zaposleni će dolaziti na posao, ali neće raditi. Jedino ćemo izdavati uverenja koja služe za ostvarivanje prava na socijalna davanja. Koliko će ljudu u Službi za katastar, recimo u Vranju ostati bez posla, ne može niko da vam kaže, zato što odluka o racionalizaciji nije polazila od neke funkcionalne analize - kaže Pejčinović.

On je kao primer problema koji traju naveo aktuelnu legalizaciju objekata i njihovu uknjižbu, koja predstavlja ogroman posao za službe katastra, a u isto vreme se smanjuje broj zaposlenih i ukidaju radna mesta.

S druge strane u ministarstvu građevinarstva tvrde da razloga za štrajk nema.

Državni sekretar u Ministarstvu Dejan Trifunović je izjavio da je sve dogovoreno sa sindikatima po pitanju broja zaposlenih u toj ustanovi i da nema nikakavih razloga za štrajk.

"To je apsolutno začuđujuće za Ministarstvo građevinarstva i Vladu Srbije, jer nema razloga za tim", rekao je Trifunović za Tanjug.

On je kazao da nema nikakvih razloga za štrajk ako se pogledaju sve aktivnosti na makroekonomskom planu, kao i jučerašnje otvaranje poglavlja za pregovore Srbije sa EU.

Trifunović je istakao da je u prethodnih godinu dana bilo raznih aktivnosti za unapredjenje rada RGZ-a, koji je, kako je naveo, jako važan za primenu tri reformska zakona koja su doneta u prethodnom periodu - o planiranju i izgradnji, o ozakonjenju i o državnom premeru i katastru.

On je rekao da su predstavnici Ministarstva danas, zajedno sa Agencijom za mirno rešavanje sporova ukazali na sve to, kao i da će sva tri zahteva sindikata biti ispunjena, tako da sindikati "kucaju na otvorena vrata".

Trifunović kaže da će biti ispunjen zahtev za veći broj radnika i da je Ministarstvo taj postupak iniciralo još 4. decembra, kod Ministarstva finansija koje je za to nadležno, i izrazio je očekivanje da će do kraja decembra to biti rešeno.

"Ne samo da će biti ispoštovan zahtev sindikata o broju zaposlenih, već će broj zaposlenih, uzimajući u obzir kredit Svetske banke za povećanje kapaciteta RGZ, biti i uvećan u odnosu na sistematizaciju radnih mesta",naglasio je Trifunović.

On je takođe napomenuo da se Ministarstvo složilo da je potrebna dublja reforma RGZ-a, ali i da se smanji budžet i da se racionalizuju radna mesta. Trifunović je podsetio da je u oktobru Srbiji odobren kredit Svetske banke od 44 miliona dolara za povećanje kapaciteta RGZ-a.

"Apsolutno nema razloga za štrajk i očekujem da sutra na sastanku zajedno proglasimo da ne postoje razlozi za štrajk", rekao je Trifunović.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković izjavio je prošle sedmice da se vode pregovori da ne dođe do štrajka u toj ustanovi, koji su zaposleni najavili za 15. decembar, a zbog otpuštanja koje je predviđeno novim zakonom. On je tada rekao da je rukovodstvo RGZ održalo sastanak sa sindikatima uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova, da je dogovoreno da se u pregovore uključe i ministarstva za rad, finansije, građevinu i državnu upravu, koje je i izradilo zahtev da se smanji broj stalno zaposlenih na 2.078. Drašković je rekao da je u RGZ trenutno angažovan 2.201 radnik tako da je višak 123 ljudi.

Prema njegovim rečima, zaposleni traže da se to umanjenje računa od broja radnika po staroj sistematizaciji, po kojoj je bilo zaposleno 2.650 radnika.

"Nadam se da ćemo uspeti da dođemo do odredjenih rešenja, uz aktivno učešće predstavnika ministarstava, da kroz pregovore otklonimo sve nedoumice i da štrajka neće ni biti", istakao je tada Drašković.

Komentari (6)

RRR

15.12.2015 12:04

STO PIJETE KAFICE I RADITE KO PUZEVI BEZ VOLJE I LJUBAZNOSTI ZNACI DA VAS IMA PREDOSTA JER DA NIJE TAKO RADILI BI I PUSILI BI SE I NE BI IMALI VREMENA NI KAFICE NI ZA PUSENJA NI ZA PRIVATNE RAZGOVORE NI ZA OGOVARANJA ITD .

čika paja

15.12.2015 13:36

@RRR - Ti si bre neki HEJTER bez tri grama mozga... i onaj NIkola ispred

Никола

15.12.2015 12:23

Дајте им отказе па са бироа запослити!

Labi

16.12.2015 20:34

@Никола - Da bi radio u katastru treba imati barem geodetsku školu (viša geodetska škola ima više predmeta nego pravni fakultet) a ne neki trogodišnji kurs, primer u celoj Srbiji ima manje zaposlenih geometara koji rade u struci nego nezaposlenih hemičara u Kruševcu.

labi

16.12.2015 20:29

Ja sam radnik katastra, kompjuteri su stari 10-ak i više godina kao i štampači, nemamo tonere, toliko o sređenom stanju u katastru, još nešto u ministarstvu kao drugostepenom organu po žalbi stranaka treba i do 5 godina da donese rešenje.

Mislilac

18.12.2015 21:58

Danas smo bili u jednom katastru u Vojvodini. Kupili smo vikendicu u kojoj planiramo živeti jer smo podstanari. Ne možemo upisati u lične karte novu adresu i mesto stanovanja jer kući (vikendici) nije dodeljen broj, a varijanta BB više ne važi. Broj kuće nam mogu dodeliti u katastru a katastar u štrajku...i tako u krug...