vladika Stefan Šarić
printscreen
vladika Stefan Šarić

printscreen

vladika Stefan Šarić, Foto: printscreen

U razgovoru episkop je pozvao demonstrante, pogotovo one mlade, koje je inače podržao vladika Grigorije, da se okupe oko Hrama Svetog Save i pomognu u sređivanju oko svetosavskog platoa "da nešto dobro uradimo, pa onda, ako treba, i zajedno ukažemo na probleme koji nas muče".

* Kažete da strahujete da se sprema zlo. Na šta to upozoravate?

- Očito je ideja zapadnih moćnika da na Balkan prebace žarište svega onoga što je loše, da opravdaju svoje teze i plasiraju da je stanje takvo da gde god se nalaze Srbi, bilo u Beogradu, Banjaluci, Podgorici ili Prištini, vlada haos i da smo mi, Srbi, za sve krivi.

Preporučujemo i:

* Neke vladike poput Grigorija podržavaju demonstracije. Ističu da su i sami bili na ulicama devedesetih.

- Ne podržavam takav način borbe, nije ulica mesto na kom se rešava sudbina našeg naroda. Ako smo devedesetih bili naivni, danas na to nemamo prava. Da bismo postigli rezultate, smatram da treba da radimo više. I pojedinačno i u zajednici.

* Mislite na stranke koje su bojkotovale izbore?

- Ljudi žele više pažnje i to je problem i u Crkvi. Dobar je sveštenik samo onaj koji ulazi u dom verujućih. Često šetam oko Hrama i viđam usamljene bake i deke, šetaju kučiće. Nema unučića, nema dece, odselili su se. Karantin i bez karantina. Takvo stanje rađa nezadovoljstvo. Baš kao i kod učesnika ovih protesta. Nezadovoljstvo, pre svega, samim sobom, pa onda porodicom, dovodi do pribegavanja onome što sada vidimo da se dešava na ulicama. Sve to kvari dušu.

* Izgradnja Hrama je vaša glavna briga. Kako doživljavate tekstove u kojima se navodi stav vladike Grigorija, i to baš u vreme kada je država izdvojila milijardu dinara za završetak izgradnje, da novac treba usmeriti u bolnice, a ne u crkve?

- Završetak Hrama je zadatak Arhijerejskog sabora, ne samo vršioca dužnosti starešine Hrama. To je i zajednička misija svih nas. Nekako, kada ste tu, svakodnevno u Hramu, učestvujući u procesu izgradnje i kada ste u kontaktu sa svim tim ljudima, trudite se da gledate očima kojima bi gledao i Sveti Sava. Možda to zvuči neskromno, ali Sveti Sava je bio miritelj i zato svi moramo da razmišljamo kao on. Osnovni zadatak treba da nam bude da mirimo braću. Ovde, sa Vračara, to se najbolje vidi. Vidimo da država mnogo ulaže u bolnice, u zdravstvo. U vreme Nemanjića bolnice i crkve su bile jedno. Bolnice su otvarane oko crkava i manastira... U samom okruženju Hrama nalaze se brojne bolnice i sa svim tim centrima imamo izvanrednu saradnju. Svaka bolnica ima duhovnika, ima kapelu i bar jednom godišnje u svakoj od njih služi ili patrijarh ili ja.

Pročitajte još: