Dom zdravlja čekaonica
Rajko Ristić
Dom zdravlja čekaonica

Rajko Ristić

Dom zdravlja čekaonica, Foto: Rajko Ristić

Svi koji su iz bilo kog razloga želeli da zamrznu svoje polne ćelije, dosad su morali to da plate oko 240.000 dinara, a u RFZO navode da sprovode sve aktivnosti da se to promeni.

Pročitajte još:

 

- Sprovodimo sve što je iz naše nadležnosti, kako bi se u narednom peripodu proširila prava osiguranim licima na zdravstvene usluge zamrzavanja, odnosno odmrzavanja reproduktivnih ćelija - jajnih ćelija i spermatozoida - kaže Nemanja Velikić iz RFZO

On dodaje da se u ovom času postupscima takozvanog biomedicinski potpomognutog oplođenja (BMPO) lečenje neplodnosti na teret RFZO sa pravom na zamrzavanje embriona, odnosno odmrzavanje, pruža u šest ustanova u takozvanom Planu mreže, odnosno državnim, i 11 van plana mreže ili privatnim, a koje imaju dozvolu Ministrastva zdravlja za korišćenje nove zdravstvene tehnologije.

Istovremeno, mnoge žene u Srbiji koje su u četvrtoj deceniji, a koje nisu uspele da nađu partnere, jedva će dočekati vest da je zamrzavanje jajnih ćelija besplatno, jer mnoge od njih nemaju mogućnosti da plate tu uslugu od 240.000, koliko košta čitav proces uzimanja ćelija, njihovo zamrzavanje i čuvanje do pet godina.

Plodnost sperma spermatozoidi planiranje porodice

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

One, baš kao što je i G. L. (39) iz Beograda, veoma žele da postanu majke, ali to dosad nisu uspele, zbog toga što su ili naporno radile ili nisu našle muškarca s kojim bi to mogle da osvare.

- Imam 39 godina, jako želim da rodim dete, ali nemam supruga. Čak nisam ni u vezi. Razmišljam već mesecima da zamrznem jajne ćelije, kako bih mogla da se ostavarim u ulozi majke. Opet, nemam 240.000 dinara i trebalo bi da uzmem kredit za to. Jedva čekam da RFZO omogući da ta procedura bude besplatna - kaže ona.

Preporučujemo i ovo:

 

Prof. dr Slobodan R. Radulović, jedan od najvećih stručnjaka u Srbiji za vantelesnu oplodnju iz jedne od zdravstvenih ustanova sa kojom je RFZO potpisao ugovor o zamrzavanju embriona, kaže za "Blic" da je to potpisano i da se u ovom času odnosi samo na zamrzavanje embriona, ukoliko ih je viška u procesu vantelesne oplodnje.

- Kada je reč o zamrzavanju jajnih ćelija u ovoj fazi pacijentkinje moraju same to da plate. To košta oko 240.000 dinara. U cenu su uračunate sve procedure, lekovi, zamrzavanje i čuvanje jajne ćelije do pet godina - objašnjava on.

Prema rečima prof. dr Radulovića, žena dobija takozvanu stimulaciju, odnosno injekcije koje pojačavaju funkciju jajnika.

- Na taj način se dobije veći broj jajnih ćelije. Potom se one izvade punktiranjem i zamrznemo ih. Čuvaju se do pet gdoina, ali po zahtevu pacijenta, taj period može da se produži - naglašava taj stručnjak.

On dodaje da je glavni razlog zamrzavanja jajnih ćelija taj što žene nemaju partnere. - Program donacije sperme dozvoljen je prošlogodišnjim Zakonom o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji, ali on još uvek nije stupio na snagu. Kada se to bude desilo, pretpsotavljam da će žene koje nemaju partnere, a koje su zamrzle jajne ćelije, ali i one koje to nisu, moći da sa spermom nepoznatog davaoca osvare trudnoće - kaže prof. dr Radulović.

 

Kako on dodaje, intervencija nije bolna i radi se u anesteziji, ali je najvažnije da žene znaju da je pravo vreme za zamrzavanje jajnih ćelija oko 35. godine.

- Kod nas se to radi oko 40. godina. Tada se dobija manji broj jajnih ćelija i dobija se njihov lošiji kvalitet - objašnjava on.