Jutarnji program
Printscreen
Jutarnji program

Printscreen

Jutarnji program, Foto: Printscreen

Bilateralni dogovori i potpuna digitalizacija carinskih protokola učiniće da gužve na granicama u budućnosti budu retkost, rekao je za RTS zamenik direktora Uprave carine Srbije Veselin Milošević.

Zbog velikog priliva putnika i vozila iz Zapadne Evrope protekli vikend obeležila su višesatna čekanja na graničnim prelazima, pre svega sa Mađarskom.

Jutarnji program

Printscreen

Jutarnji program, Foto: Printscreen

"Predhodni vikend je bio udaran pred novogodišnje i božićne praznike. Od jutros nema gužvi što je u velikoj meri rezultat dogovora između carinskih uprava Srbije i Mađarske", rekao je gostujući u Jutarnjem programu zamenik direktora Uprave carine Srbije Veselin Milošević.

Kada je reč o protoku robe kapacitet naše carine je 700 kamiona na izlazu i oko 600 kamiona koji čekaju na ulazak u našu zemlju.

"Mi smo to potencirali na sastanku sa Mađarkom. Smatramo da je Mađarska strana prihvatila naše sugestije i da će vreme provedeno u međugraničnom prostoru biti kraći uz humanije uslove uza vozače kamiona", rekao je Milošević.

Jutarnji program

Printscreen

Jutarnji program, Foto: Printscreen

Neposredan kontakt između graničnih službi, formiranje zajedničkih kontrola ili zajedničkih graničnih prelaza trajno su rešenje za gužve na granicama.

"Uprava carine ima strategiju da potuno digitalizuje svoje poslovanje i za uvoz i za izvoz robe i taj cilj želimo da ostvarimo do 2023. godine", kaže Milošević.

Zamenik direktora Uprave carina Srbije smatra da uz kompijuterizaciju i inicijative kao što je 'mali šengen' ubuduće ne bi trebalo da bude gužve.

Milošević apeluje na građane da se pre polaska na put, posebno pred predstojeći vikend, informišu o stanju na granicama kao i da poštuju sve propise kako bi zadržavanje na graničnom prelazu bio što kraći.

"I pred sledeći viken otvorićemo sve prelaze i premestiti deo carinskih službenika iz unutrašnjosti na najfekventnije prelaze", rekao je za RTS Veselin Milošević.