NOVA PRAVILA ZA VOZAČE U SRBIJI Zakon stupa na snagu u septembru, i mnogima će se SVIDETI!

Formirana i radna grupa!

Saobraćaj Automobili Saobraćajna gužva Saobraćajni kolaps
Saobraćaj, Foto: Shutterstock

* Promene nastupaju u septembru

* Cene tehničkog pregleda za najbrojniju kategoriju vozila (putnički automobili) kreću se od 4.000 do 6.000 dinara

* Pravilnik o vođenju usluga tehničkih pregleda doneo je mnogo protesta vlasnika

Od septembra bi trebalo, kako se nezvanično saznaje, da se uvede red u rad linija tehničkog pregleda u Srbiji, tako što bi država odredila najnižu ali i najvišu cenu.

Ova mera bi, smatraju dobri poznavaoci ove oblasti, dovela do smanjenja cene usluge tehničkog pregleda vozila, koja je od stupanja na snagu početkom jula 2018. novog Pravilnika o TP dostigla i 6.000 dinara za vozila B kategorije.

BASNOSLOVNI RAČUN IZAZVAO BURU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Milan odveo dete kod lekara zbog krpelja, a kada je video koliko su mu naplatili - ostao je zatečen! Još uvek se nije oporavio!

- Država je obavezna prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije da odredi najnižu ali i najvišu cenu tehničkog pregleda - kaže predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije (UOTP) Trifun Stojanović.

- Zašto to tačno godinu dana posle stupanja na snagu novog pravilnika nije urađeno ne znam - dodaje on.

Saobraćajci u akciji
Saobraćajci u akciji, Foto: MUP Srbije

Cene tehničkog pregleda za najbrojniju kategoriju vozila (putnički automobili) kreću se od 4.000 do 6.000 dinara - potvrđuje ovaj sagovornik.

- Razlog povećanja sa 800-1.500 dinara koliko je koštala ova usluga do sredine prošle godine (a bilo je i besplatnih tehničkih pregleda) su povećani troškovi, ali i smanjenje provizije koje osiguravajuće kuće daju vlasnicima tehničkih pregleda. Mi smo kao udruženje, u saradnji sa ostalim asocijacijama TP, nekoliko puta dostavljali nadležnima naš predlog cenovnika - kaže Stojanović.

RHMZ ALARMIRAO Na snazi je upozorenje na NEPOGODE! U narednim satima KRITIČNO! Ovi delovi Srbije na udaru!

Taj predlog cenovnika na osnovu realnih troškova, uz određenu zaradu za vlasnika bi obradovao naše vozače jer bi za putnički automobil izlazak na liniju TP koštao oko 20 evra.

- Kalkulisali smo sa tom cenom i mislim da smo bili realni. Naravno to je bilo pre smanjenja provizije koje daju osiguravajuće kuće za zaključivanje polise obaveznog auto-osiguranja.

MISTERIJA "JAGUARA" U KOM SU STIGLI NA SVADBU Arkan i Ceca u njemu došli na venčanje, koštao je 200.000 dolara! Čuva se u posebnoj garaži, ali niko ne zna gde!

Iako je još pre više meseci formirana "radna grupa" koja bi razmotrila ovu problematiku za sada, kaže Stojanović, nema nikakvih izmena.

- Navodno će i te provizije biti uskoro regulisane. Ukoliko tako bude, onda je moguće i znatno snižavanje cena ove usluge od izuzetne važnosti za bezbednost saobraćaja - ističe Stojanović.

Tehnički pregled
Tehnički pregled, Foto: Ognjen Radošević

Novi pravilnik postigao cilj

S početka proleća novi Pravilnik o vođenju usluga tehničkih pregleda doneo je mnogo protesta vlasnika, gužve, ali je vrlo brzo "sistem profunkcionisao". Nema više nejasnoća o tome koje vozilo može a koje ne može da prođe pregled, ali su vozači i dalje, razumljivo, ogorčeni cenom pregleda. S druge strane, svi se slažu da je sprečavanje "registracije vozila kroz papire" bez dovoženja vozila na liniju TP prava stvar jer su mnogi krševi završili tamo gde im je i mesto - na otpadu, umesto na drumu.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi