Er Srbija
Alo.rs
Er Srbija

Alo.rs

Er Srbija, Foto: Alo.rs

Kako je jedan od putnik rekao oko 150 srpskih turista koji su ostali "zaglavljeni" u toj arapskoj zemlji nakon ukidanja avio-saobraćaja, u pet autbusa je krenulo iz Dubaija ka Abu Dabiju gde ih čeka avion kojim će biti prvezeni u Srbiju.

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemlje čiji je avion sleteo u Beograd sa medicinskom i zaštitnom opremom, saopštila je ranije danas da je taj avion deo odluke da pomognu zemljama zahvaćenim epidemijom Covida-19, a da je Srbija, kao jedna od prijateljskih zemalja i ovog puta imala prioritet.

"Ujedinjeni Arapski Emirati preduzeli su niz međunarodnih humanitarnih akcija kako bi pomogli svetu u borbi sa ovim opakim virusom, a Republika Srbija kao jedna od prijateljskih zemalja je u UAE i ovog puta imala prioritet", napominje se u saopštenju.

Kako se dodaje, avion iz Emirata je deo odluke te države da pomogne zemljama, koje je zahvatila epidemija Covid-19, u sprečavanju daljeg širenja korona virusa i da se odgovarajućom opremom izbore protiv ove bolesti.

Ambasada dodaje da je, pored donacija medicinske opreme i humanitarne pomoći koje su otišle većem broju najugroženijih zemalja sveta, Vlada UAE mnogo radila i na evakuaciji svih državljana Zaliva - posebno iz kineske provincije odakle je pandemija krenula.

Kako se dodaje, svim ljudima koji su se vratili u UAE obezbeđena je najbolja moguća nega u "šeik Zajed humanitarnom gradu" - medicinskoj zoni oformljenoj u Abu Dabiju kako bi se svim povratnicima omogućio bezbedan ulazak u zemlju bez ugrožavanja svog i zdravlja drugih koji žive na teritoriji UAE.

"Državljanima koji su zbog pooštrenih mera i vanrednog stanja u kojem se nalazi veliki broj svetskih zemalja nisu mogli da se vrate u svoju zemlju je odobren neometan privremeni boravak na teritoriji UAE sve do trenutka normalizacije trenutne situacije", poručuje se u saopštenju

Iz Emirata je noćas dopremljeno 10 tona opreme: 13. 750 zaštitnih odela, 15. 000 bolničkih odela, 500. 000 rukavica, 30. 000 zaštite za cipele, 20. 000 maski i 6. 000 sanitizera.

Avion su na aerodromu dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said El Daherija, drugi srpski zvaničnici i diplomata iz UAE.