Goran Trivan
Alo / Vladimir Marković
Goran Trivan

Alo / Vladimir Marković

Goran Trivan, Foto: Alo / Vladimir Marković

Usled zagađenja vazduha čekaonice domova zdravlja i privatnih ordinacija pune su pacijenata koji se javljaju lekaru zbog disajnih tegoba. Problemi s disajnim putevima najizraženiji su kod najmlađih. Međutim, Goran Trivan, aktuelni ministar za zaštitu životne sredine, ili ne udiše isti vazduh kao ostali građani Srbije ili ga, jednostavno, bole briga što ćemo se pogušiti. Naime, on i dalje uporno - ćuti.

Vazduh u Beogradu, ali i mnogim gradovima Srbije danima je zagađen. Na to ukazuju i upozoravaju domaći, kao i strani sajtovi koji se bave kontrolom zagađenosti vazduha. A situacija je takva da je sve više građana koji se obraćaju lekaru zbog zdravstvenih tegoba koje izaziva zagađen vazduh.

Magla u Beogradu

Naxi.rs/kamere

Magla u Beogradu, Foto: Naxi.rs/kamere

- Zagađen vazduh na sve utiče loše, jer da je normalno da udišemo čađ, mi bismo udisali. Ovakav vazduh je izuzetno loš za astmatičare, pacijente s hroničnim bronhitisom, ali i one koji imaju akutne infekcije. Međutim, reaguju i zdravi - kod kojih se javljaju pojačana sekrecija, kijavica, ali i kašalj koji je odbrambeni mehanizam. Na duže staze ukoliko se udiše zagađen vazduh, sigurno je da će se povećati broj onih pacijenata koji imaju hronične bolesti pluća - navodi za „Alo!“ pulmolog Mira Danilov.

Upitana da li udisanje zagađenog vazduha na duže staze može dovesti i do razvoja kancera, ona navodi da to ne može decidirano da tvrdi, ali napominje da svaka supstanca koja se nenormalno udiše može da utiče i na to.

- Pitanje je koliko i šta, to sve treba ispitati - navodi ona.

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog iz Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“, kaže da je povećan i broj mališana sa disajnim tegobama.

Magla u Beogradu

Naxi.rs/kamere

Magla u Beogradu, Foto: Naxi.rs/kamere

- Postoje tri vrste aerozagađenja. To su PM-10, odnosno krupne čestice od 10 mikrona, koje su štetne za gornje disajne puteve. Zatim PM-2,5, to su sitne čestice koje prodiru u pluća i otprilike je isti efekat kao kad pušiš. Gasove niko ne pominje zato što su najštetniji, a protiv njih skoro da nema nikakve odbrane. Oni prodiru svuda i apsorbuju se preko kože, njihov nivo u krvi se povećava i dovodi se u vezu s infarktima, moždanim udarima. Drugim rečima, nisu štetni samo za disajne već mogu biti štetni i za druge organe i teško je zaštititi se - napominje Nestorović.

On navodi da bi zato vozači u kolima trebalo da isključe uzimanje vazduha spolja, posebno u jutarnjim satima, kad je najveća koncentracija zagađenja, te da izbegnu, ako je ikako moguće, saobraćajne špiceve.

Goran Trivan

Printscreen

Goran Trivan, Foto: Printscreen

- Ujutru i uveče, kad je najveće aerozagađenje, trebalo bi da se bude u zatvorenom prostoru, da se ne izlazi napolje i ko ima da uključi prečišćivače vazduha koji imaju filtere za čestice. Oni koji ih nemaju, mogu malo da uključe klimu jer ona ima filtere. Ko izlazi napolje, preko usta i nosa može da stavi vuneni šal preko lica jer filtrira krupnije čestice, a i zaštita je od prehlade - navodi Nestorović.

„Alo!“ je juče uputio pitanja Ministarstvu zaštite životne sredine, u kojima smo ih, između ostalog, pitali i šta su dosad preduzeli povodom zagađenja vazduha, ali i šta planiraju da urade, ali odgovore do zaključenja ovog broja na naša pitanja nismo dobili. 

Maske ne štite od zagađenja

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje apeluju da se izbegava fizička aktivnost na otvorenom u periodu najvećeg zagađenja, a o korišćenju maski navode da se one nigde ne pominju u preporukama.

- Nijedno referentno telo ne pominje maske kao meru zaštite - kaže Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

 

Nema efekta

- Obične maske su ništa u zaštiti od aerozagađenja. Postoje maske sa sitnim otvorima. One moraju potpuno da prianjaju uz lice da bi imale efekta i onda mogu da filtriraju čak 95 odsto čestica. Ali, čim se pomere, a to se dešava, od te zaštite nema ništa - napominje prof. dr Branimir Nestorović.

 

Zaštitnik reagovao zbog ćutologa

Zbog ćutologa Gorana Trivana, ministra za zaštitu životne sredine, koji se ne bavi svojim poslom, oglasio se zaštitnik građana Zoran Pašalić. Naime, Trivan je dobio packe od zaštitnika građana zbog toga što resorno ministarstvo, na čijem je čelu, nije preduzelo apsolutno ništa.

- To ministarstvo u dužem vremenskom periodu nije sprovelo nijednu konkretnu meru povodom žalbi građana na prekomernu zagađenost vazduha - naveo je, između ostalog, Pašalić.

Nema nam spasa dok ne dune vetar

Već danima je na prostoru Srbije ujutru i uvuče prisutna magla. Uz visok stepen zagađenosti vazduha, vrlo se teško diše. Kratkotrajno olakšanje stiže u sredu, a, prema najavama meteorologa, prodisaćemo tek kad dune vetar - početkom naredne sedmice. Naime, tek nakon 20. januara, očekuju se sneg i jači vetar, pa možemo da očekujemo da se raziđu PM-10 i PM-2,5 čestice, koje vrlo štete zdravlju.