Švajcarci ispred suda
Alo!/Masanori Jošida
Švajcarci ispred suda

Alo!/Masanori Jošida

Zadueni u vajcarcima, Foto: Alo!/Masanori Jošida

I dok ima građana koji se žale da nisu dobili ponudu o konverziji kredita u švajcarskim francima, ili im ona pak nije jasna, teče rok do kada mora da se odgovori na ponudu banke.

Kiša

Alo!

Prema saznanjima, oko pedesetak tužbi je podneto za ništavost valutne klauzule i čeka se ishod toga.

Do tada, ako vas zanimaju kalkulacije, jasno je sledeće - korsnicima se više isplati ništavost klauzule nego da prihvate leks specijalis.

Prema računici Udruženja Efektiva, ako se uzme na primer, kredit čiji je prosečan iznos 50.000-60.000 evra, sada bi posle prihvatanja leks specijalisa stanje duga bilo negde oko 20.000 evra.

PROČITAJ JOŠ:

Međutim, ukoliko bi klijent tužio banku za ništavost klauzule, čak i sa većom kamatom, stanje glavnice bi mu bilo gotovo identično, ali bi imao pretplatu od oko 10.000 evra (nego što bi platio u evru). Dalje, taj iznos bi bio uračunat u prevremenu otplatu. U slučaju da uspe tužba za klauzulu, klijent bi, umesto stanja glavnice koja mu se nudi leksom od 20.000, bila 10.000 evra.

Treba napomenuti, da je ova računica proizvoljna, odnosno da treba uzeti u obzir i uslove ugovora, kamate, iznos kredita i ostalih parametara ugovora. Tužba, naravno, podrazumeva i određene troškove.

Svakako, zaključak je da se na osnovu urađenih kalkulacija, čak i sa većom kamatnom stopom na evrokredite, korisnicima više isplati ništavost kaluzule nego da prihvate leks specijalis.