Zapadna Kapija Beograda
Shutterstock
Zapadna Kapija Beograda

Shutterstock

Zapadna Kapija Beograda, Foto: Shutterstock

Zapadna kapija Beograda, poznata i kao „Geneksova“ kula, drugi je najveći oblakoder u Beogradu.

Ova građevina visoka je 115 metara, a smeštena je u Novom Beogradu, neposredno uz auto-put Beograd-Zagreb, koji prolazi kroz grad. Građevina je ime dobila zbog svog položaja, kojim želi dobrodošlicu putnicima koji dolaze iz smera Aerodroma „Nikola Tesla“.

Soliter je 1977. godine projektovao arhitekta Mihajlo Mitrović, a izgrađen je u brutalističkom stilu, koji je bio popularan u arhitekturi između 1954. i 1970. godine, a koji je naziv dobio po francuskom izrazu za sirov beton. Čine ga dva betonska tornja povezana mostovnom strukturom na 26. spratu, te restoran na kružnom vrhu.

Niži toranj koristi se kao poslovni, a viši kao stambeni prostor. Niži toranj ima 26, a viši 30 spratova.

Iako deluje kao da su to dve odvojene zgrade, u pitanju je jedna arhitektonska celina.

Zapadna Kapija Beograda

Shutterstock

Zapadna Kapija Beograda, Foto: Shutterstock

Zgrade su izgrađena sa kosturom od armiranog betona sa nosećim zidovima.

Zapadna kapija Beograda, u ulici Narodnih heroja u novobeogradskom Bloku 33, jedan je od simbola razvoja prestonice i sedište nekada najuspešnije jugoslovenske firme „Geneks“, kao i stecište tadašnjeg poslovnog i političkog sveta.

Svaka zgrada ima po dva u osnovi kružna stepeništa sa baterijom lifta, a stepeništa, stambene i poslovne zgrade neposredno su povezane sa garažom.

Zapadna Kapija Beograda

Shutterstock

Zapadna Kapija Beograda, Foto: Shutterstock

Na kuli se nalazi časovnik koji krasi soliter i od 2013. godine nakon dužeg vremenskog perioda ponovo radi. Na 35. spratu zgrade nalazi se rotirajući restoran, iz kojeg se pruža predivan pogled na Beograd. Restoran ima površinu od 250 kvadrata i ima 45 mesta za sedenje, a renoviran je 1988. godine. Prvobitna ideja tokom izgradnje bila je da se postavi motor koji bi rotirao restoran, ali se od nje odustalo pošto je bilo preskupo. Restoran, nažalost, ne radi još od 1999. godine.