POČINJE KAŽNJAVANJE STANARA PO SRBIJI, POGLEDAJTE SPISAK! Za plač u stanu 5.000 dinara, ako tresete mrve 25.000, a kad vas komšija prijavi, odraće vas za STO HILJADA!

To znači da i građani Srbije mogu da prijave svoje komšije za galamu

Zgrada, terasa
Zgrada, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Za svaki šum koji je jači od 30 decibela, pa makar to bio i plač, na vratima može da vam se pojavi komunalni policajac

Ako vam je dojadilo što vam komšinica iznad vas svakodnevno udara u mozak klompama dok hoda po stanu i istresa mrve kroz prozor, pravila kućnog reda u Srbiji daju vam pravo da je prijavite komunalnoj policiji.

Naime, za ovo, ali i za svaku buku koja do vašeg stana dopre u jačini većoj od 30 decibela u Srbiji se plaća kazna od 5.000 dinara pa naviše, zavisno od grada do grada.

To znači da i građani Srbije mogu da prijave svoje komšije za galamu, lupanje, bušenje, pomeranje nameštaja, lupanje u zid, pa čak i za glasni plač, isto kao i u Velikoj Britaniji, gde je za bučno plakanje osobama starijim od 16 godina propisana kazna u visini od 2.500 funti ili 2.830 evra.

Budite tihi od 16 do 18 časova

Radovan Trifunović, iz Udruženja Profesionalni upravnici Srbije, kaže da su u Novom Sadu, kao i u Beogradu, slične kazne za kršenje dnevnog odmora, koji važi od 16 do 18 sati i između 23 sata do pet ujutru, svim danima osim nedeljom, kada odmor traje do sedam sati ujutru. Iako bi neki pomislili da to znači da majstori već u sedam sati mogu da štemuju čekićem po zidu u susednom stanu ili da buše, istina je da to mogu da rade samo ako nivo buke ne prelazi 30 decibela.

- Najčešći problem u stambenim zgradama u Novom Sadu je buka za vreme dnevnog i noćnog odmora koju je teško iskoreniti.

DA BI DOBILI AMERIČKU VIZU OVO SE OD VAS TRAŽI Predaja šifri svih naloga na društvenim mrežama, popis svih brojeva telefona i mejlova , a ovaj zahtev će vas POSEBNO dotući

Izmenjena odluka

Krajem prošle godine doneta je izmena odluke o kućnom redu, prema kojoj sada, osim upravnika, i stanari mogu prijaviti bučne komšije komunalnoj policiji i komunalnoj inspekciji. Kazna za bilo koju vrstu buke u zgradi je 10.000 dinara, a isti iznos je propisan i za držanje raznih predmeta na terasi, hodniku zgrade, za ostavljanje smeća ispred vrata - kaže Trifunović i dodaje da po novoj odluci u Novom Sadu nije kažnjiva buka noću 31. decembra, 1. i 13. januara, jer se periodu od 16 do četiri sata narednog dana ne smatra vremenom odmora.

Kako se saznaje od čuvara kućnog reda, odnosno komunalnih inspektora u Beogradu, u vreme kućnog reda mora biti apsolutna tišina, dok tokom ostatka dana buka bilo koje vrste, pa čak i plakanje, mora biti na sobnom nivou.

Pravila

Biće zaveden red u Beogradu

U Beogradu će do kraja juna biti doneta nova odluka o kućnom redu, kojom će, umesto odmora od 13 do 17 i od 22, ubuduće kućni red morati da se poštuje od 16 do 18 i noću od 22 do sedam sati ujutro. Do tada, kako kažu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, primenjuje se važeća odluka o kućnom redu u stambenim zgradama.

- U vreme odmora zabranjeno je vikom, trčanjem, skakanjem, igranjem lopte i sličnim postupcima praviti buku i narušavati mir u zgradi. Nije dozvoljeno ni korišćenje kućnih aparata - veš-mašina, usisivača i slično, ventilacionih sistema, klima-uređaja, uređaja za muzičku reprodukciju, TV prijemnika i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi na način da zvuk ovih aparata ometa stanare u drugim stanovima. Buka u vreme odmora u boravišnim prostorijama zgrade pri zatvorenim prozorima ne sme preći graničnu vrednost indikatora buke u visini 30 decibela, što je propisano republičkom uredbom - kažu u tom sekretarijatu i dodaju da sankcije za kršenje kućnog reda izriče komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdavanjem prekršajnog naloga.

STRAŠNE POSLEDICE NEVREMENA KOJE TRAJE OD 10. APRILA! Platićemo težak danak, a najbolniji udarac biće po DŽEPU svih građana Srbije!

Činjenice

Dozvoljen samo šapat

Zvuk Jačina

- saobraćajna buka 80 dB
- normalan razgovor 50 dB
- zujanje komarca 40 dB
- šapat 30 dB

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Mira
  04/06/2019 - 16:37
  Aa sta je sa bukom van stana?Npr.igraliste ako je pored stana.Veci je to problem nego ovaj u zgradi.Kad od 8ujutru pa do 1-2sata posle ponoci nema mira.
 • Korisnik: Komsinica
  04/06/2019 - 15:22
  Drzati psa ili macku u stanu nije humano ni za zivotinje ni za ljude. Nabavite nekog patuljastog kunica vrlo su zahvalni,mazni i pametni. Ja kad sam bila dete nisam smela glas da pustim,povisen ton bi bio znak za opasnost. Danas deca arlaucu i to je zaista vrlo neprijatno cuti kad prodjem pored igralista zabrinem se da se nije nekom nesto desilo. To se da korigovati ali penzioneri... za njih u svakom naselju treba da postoji poseban kvart gde ce oni da se medjusobno druze i uzivaju u miru.
 • Korisnik: sumadija
  04/06/2019 - 14:27
  Ako to zazivi biće dobro, ali, u ovoj našoj drzavi uvek ima ali! Zivim na 15.tak kilometara od Terazija i to u prizemnoj zgradi sa zajedničkim dvorištem po ruskom sistemu, "svi ste tu da vas nadziremo",i u tako u zajedničkom dvorištu uvek imate nekog ko će da vam zagorča i dan i noć. Komšija ustane ujutru, upali tranzistor, sedne u hladovinu i drnda ga tako dok je njemu ćef. I zašto onda ne bi kaznjavali i buku i viku, briga njega da li nekom treba odmor, da li neko radi, da li je neko bolestan.
 • Korisnik: Ja
  04/06/2019 - 14:10
  Samo da mi neko objasni kako da sprečim bebu da plače i super.
 • Korisnik: Sava
  04/06/2019 - 13:29
  Najbolje da nam zabrane i da dišemo, jer možda neki ljudi mnogo glasno dišu pa smeta komšiji 😂😂😂
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi