"SPORT ZA ZUBE" NAS KOŠTA KAO SVETOG PETRA KAJGANA Za kilogram semenki možete kupiti pile od pet kilograma ili nešto manje od dva kila svinjskog buta!

Razlika u ceni kod proizvođača i u maloprodaji je skandalozna.

Prodavnica
Prodavnica, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Za jedan kilogram belih semenki čija prosečna cena u prodavnicama „zdrave hrane“ u Srbiji iznosi 800 dinara možete kupiti pile od pet kilograma, nešto manje od dva kilograma svinjskog buta, ali i više od jednog kilograma najfinije teletine. Iako znatno niža, i cena crnih semenki, za koje je prosečno po kilogramu u maloprodaji neophodno izdvojiti 200 dinara, prilično je paprena ako se ima u vidu da se za isti novac može pazariti i kilogram smrznutih girica.

Prodavci sa stadiona pred bankrotom

Zbog epidemije koronavirusa utakmice na srpskim stadionima održavaju se bez publike, a prodavci slanih zanimacija kojima je ovaj posao bio jedini izvor prihoda nalaze se pred bankrotom. Mnogi od njih su pronašli alternativu, pa grickalice sada prodaju na centralnim gradskim ulicama, ali promet, kažu, nikad nije bio manji.


Mnogi bi rekli da retko ko kupuje slane zanimacije na kilogram, zbog čega je paralela sa cenom mesa nerealna, ali po svemu sudeći upravo na ovo računaju i trgovci koji nam nude zrnevlje po nekoliko desetina puta višoj ceni od prodajne.

Naime, kako „Alo!“ istražuje, cena kilograma belih semenki kod uzgajivača bundeva u okolini Vrbasa iznosi svega 90 dinara po kilogramu, dok se cena crnih, koje na veliko prodaju uzgajivači suncokreta, kreće od 50 do 70 dinara.


- Ukoliko se kupuje na tone, spuštamo cenu dodatno. Kvalitet je odličan, a naši kupci su uglavnom lanci prodavnica zdrave hrane koje naše semenke prodaju po nekoliko puta višoj ceni. Mi smo nemoćni kada je reč o otkupnoj ceni, ali drago nam je što bar imamo siguran plasman - kazao nam je jedan od uzgajivača suncokreta „gricko“.

Meso
Meso, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, za „Alo!“ objašnjava da građani retko obraćaju pažnju na cenu grickalica, naročito kada prate neki sportski događaj, ali da je činjenica da se upravo na semenkama pravi ogroman profit.

- Proizvođačka cena za jedan kilogram mesa je nekoliko desetina puta veća u odnosu na jedan kilogram semenki i to je neosporiva činjenica. Oni koji se bogate na ovakav način u najmanju ruku bi trebalo da budu podvrgnuti etičkim sankcijama. Ovu oblast bi trebalo regulisati, ali potrošači jednostavno nisu povezani, zbog čega ni ne obraćaju pažnju na ovakve stvari - kaže Bogosavljević.

- Treba da se dobro zamislimo svaki put kada odlučimo da kupimo neku od grickalica - navodi za „Alo!“ Goran Papović iz Nacionalne organizacija potrošača Srbije. Prema njegovim rečima, visoka cena zrnevlja rezultat je pomodarstva.

- Neko zrnevlje naziva zdravom hranom, pa mnogima ne pada teško da izdvoje novac za njega. Međutim, bilo bi bolje da se pre toga zapitaju da li su pri zdravoj pameti! Očigledno je da neko debelo puni džepove - kaže Papović. 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi