Prodavnica
Alo!/Masanori Jošida
Prodavnica

Alo!/Masanori Jošida

Prodavnica, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Za jedan kilogram belih semenki čija prosečna cena u prodavnicama „zdrave hrane“ u Srbiji iznosi 800 dinara možete kupiti pile od pet kilograma, nešto manje od dva kilograma svinjskog buta, ali i više od jednog kilograma najfinije teletine. Iako znatno niža, i cena crnih semenki, za koje je prosečno po kilogramu u maloprodaji neophodno izdvojiti 200 dinara, prilično je paprena ako se ima u vidu da se za isti novac može pazariti i kilogram smrznutih girica.

Prodavci sa stadiona pred bankrotom

Zbog epidemije koronavirusa utakmice na srpskim stadionima održavaju se bez publike, a prodavci slanih zanimacija kojima je ovaj posao bio jedini izvor prihoda nalaze se pred bankrotom. Mnogi od njih su pronašli alternativu, pa grickalice sada prodaju na centralnim gradskim ulicama, ali promet, kažu, nikad nije bio manji.


Mnogi bi rekli da retko ko kupuje slane zanimacije na kilogram, zbog čega je paralela sa cenom mesa nerealna, ali po svemu sudeći upravo na ovo računaju i trgovci koji nam nude zrnevlje po nekoliko desetina puta višoj ceni od prodajne.

Naime, kako „Alo!“ istražuje, cena kilograma belih semenki kod uzgajivača bundeva u okolini Vrbasa iznosi svega 90 dinara po kilogramu, dok se cena crnih, koje na veliko prodaju uzgajivači suncokreta, kreće od 50 do 70 dinara.

Meso

Alo!/ Masanori Jošida

Meso, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, za „Alo!“ objašnjava da građani retko obraćaju pažnju na cenu grickalica, naročito kada prate neki sportski događaj, ali da je činjenica da se upravo na semenkama pravi ogroman profit.

- Treba da se dobro zamislimo svaki put kada odlučimo da kupimo neku od grickalica - navodi za „Alo!“ Goran Papović iz Nacionalne organizacija potrošača Srbije. Prema njegovim rečima, visoka cena zrnevlja rezultat je pomodarstva.

PROČITAJTE JOŠ