Predrag Kon
TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC
Predrag Kon

TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Predrag Kon, Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon je izjavio da iako se korona brojke smanjuju, epidemiološka situacija je još nestabilna. Zbog toga mere će ostati nepromenjene najverovatnije do kraja janaura.

On je objasnio da do popuštanja mera "koje su već relaksirane" može doće kada broj zaraženih padne na dvocifrene brojeve.

- Još imamo delom nepovoljnu, a delom nestabilnu situaciju, zavisno od dela Srbije. Beograd još uvek ima blizu 600 novozaraženih na dnevnom nivou. To je visok broj. Dakle, ne možemo govoriti o nekom brzom popuštanju. Treba da se, ukupno gledano, spustimo na dvocifren broj da bismo uopšte mogli da pričamo o tome, a mi smo još na četvorocifrenim brojevima, tako da smo još daleko od toga - rekao je dr Kon.

Preporučujemo:

Novinarka je upitala je članove Kriznog štaba na konferenciji za medije na kojim korona brojkama bi moglo da dođe do popuštanja i koje mere bi prve "pale", na šta je dr Kon odgovorio da su trenutne mere vrhunac tolerancije u pogledu restriktivnosti.

- Ovo je vrhunac tolerancije. Sigurno da je medicinski deo Kriznog štaba stava da bi trebalo da budu strože mere. Ipak, racionalno o svemu razmišljamo, svakako da bi bilo brže da su mere više restriktivnije, ali bi onda bilo i više problema - zaključio je dr Kon.

Na pitanje o tome kada ćemo moći potpuno da skinemo maske, rekoa je da ćemo morati da sačekamo i ponovio da će to da se desi kada budemo bili na dvocifrenom broju pozitivnih.

- Skidanje maske biće moguće tek kada budemo sigurni da smo dostigli neophodni kolektivni imunitet. Takođe, skidanje maski sigurno nije moguće dok se brojke spuste ispod dvocifrenog broja, o tome nema ni govora. Dakle, da potpuno skinemo maske to ćemo sačekati - naglasio je dr Kon

On je ranije objasnio i da ako bi došlo do tog poboljšanja, prva mera koja bi prestala da važi jeste ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata ili bar njegovo produženje.

- Jako je važno da, ako se spušta aktivnost virusa, ne dozvolimo ponovno podizanje. Mi već imamo vrlo relaksirane mere. Verovatno će u kriznom štabu biti borba da se nekim objektima produži radno vreme za neki sat, ali o tome će biti reči u narednom periodu. Mislim da tokom januara nema ni govora o tome - naglašava Kon i dodaje da na važeće mere nisu stavljeni rokovi, a da "nema ni teoretske osnove da se nešto toliko promeni u drugoj polovini januara da bi došlo do popuštanja mera".

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još: