Za bacanje petardi sankcije za sve! Kazna je zatvor

E. A. | vesti 2019-12-28 17:25:18 2019-12-28 17:25:18

Oni koji bi i ove godine da se iživljavaju bacajući petarde, nek pripreme 100.000 dinara kako bi imali da plate kaznu ili nek najave da postoji mogućnost njihovog odsustva i do dva meseca, koliko bi mogli da provedu u zatvoru.

Youtube/Printscreen

Sankcije za bacanje petardi snose svi. To znači da kazni neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će umesto njih odgovarati roditelji.

20 tinejdžera

Svake godine za praznike zbog petardi ostane bez prstiju, šake ili oka.

Naime, da bi se sprečila upotreba pirotehnike, a samim tim i povređivanje dece, država je drastično pooštrila kazne.

Tako će osobe koje upotrebom petardi narušavaju javni red i mir te ugrožavaju bezbednost građana biti novčano kažnjene sa 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati.

Čak i ako petarda eksplodira u privatnom dvorištu, a odjek se čuo na ulici i uznemirio druge ljude, osoba koja ih je koristila snosiće posledice.

Ukoliko se navedeni prekršaj izvrši u grupi od tri osobe ili više, zaprećena je kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Srce zastaje od straha

Pirotehnika ne ugrožava samo ljude - procenjuje se da u vreme praznika, u svetu od srčanog udara izazvanog petardama nastrada oko 5.000 pasa. Zbog toga i udruženja za zaštitu životinja i druge organizacije apeluju da se ne bacaju petarde.

 Svake godine tokom novogodišnjih i božićnih praznika mnogo dece zadobije lakše i teže povrede zbog igranja s petardama. Težih slučajeva bude i do 20, dok je pacijente s lakšim povredama koji prođu kroz ambulantu, prema rečima lekara, teško i prebrojati.

- Imali smo slučajeva gde je bilo amputacija cele šake, prstiju, ruke, teških opekotina, bilo je raznih slučajeva koji su izazvani nekim od pirotehničkih sredstava - rekao je nedavno za RTS plastični i rekonstruktivni hirurg u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj dr Ivan Rakić.

Inače, miris baruta može biti veoma neprijatan deci koja imaju astmu ili probleme sa disajnim organima, pa neretko dolazi i do blagog gušenja.

I onaj ko šenluči završiće iza rešetaka

Zakon predviđa i da onaj ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, bude kažnjen novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana. Ko ovaj prekršaj izvrši u grupi od tri osobe ili više, zaprećena je kazna zatvora od 30 do 60 dana.

 

Expand player
Pogledajte više