Opštinari poručuju silni alkohol i specijalitete
Alo!
Opštinari poručuju silni alkohol i specijalitete

Alo!

Opštinari poručuju silni alkohol i specijalitete, Foto: Alo!

Opština Sečanj za nabavku viskija, rakije, vinjaka, pelinkovca, kafe, čajeva, čaša i šolja plaća 1,25 miliona dinara, što je oko 10.500 evra, i to lokalnom marketu, koji se jedini javio na tender. Reč je o radnji koja je osnovana mesec dana pre raspisivanja tog tendera, nakon što je prethodna, sa istim imenom, izbrisana iz privrednog registra po nalogu Narodne banke Srbije jer joj je račun bio u blokadi duže od dve godine neprekidno.

Tender za reprezentaciju, odnosno za nabavku alkoholnog pića, sokova, vode i kafe, opština Sečanj raspisala je 10. decembra, a 31. decembra zaključen je ugovor sa T.R. „Minimarket centar Sutjeska“, ulica JNA 27, koji je bio jedini ponuđač. U obaveštenju o zaključenju ugovora navodi se da je ugovorena vrednost 1,25 miliona dinara bez PDV-a, kao i da je period važenja ugovora godinu dana.

„Minimarket centar“ je „poslovni projekat“ Biljanje i Ranka Krnetića. Onaj koji je osnovao Ranko Krnetić, a u kojem je Bijana bila poslovođa, zbog dugova i blokade računa dužom od dve godine po nalogu NBS-a izbrisan je iz privrednog registra 6. novembra 2019. godine. Međutim, samo osam dana kasnije, Biljana je od poslovođe avanzovala do preduzetnika i otvorila trgovinsku radnju pod istim imenom.
Zbog toga se postavlja pitanje kako je i zašto opština Sečanj odlučila da sklopi ugovor baš sa ponuđačem sa takvom istorijom jer je nemoguće da nisu bili upoznati sa situacijom, s obzirom na to da se radi o maloj opštini, a i svi podaci o preduzetnicima su dostupni javnosti na sajtu Agencije za privredne registre.

Advokat Ivan Ninić kaže za „Alo!“ da je po svemu sudeći reč o nameštenoj javnoj nabavci.
- Postoje dva indikatora da je javna nabavka nameštena. Jedan je registracija preduzetničke radnje mesec dana pred oglašavanje javnog poziva. Oni za tako kratko vreme ne mogu ni da se pozicioniraju na tržištu, a ni da steknu reference, osim ako se ne radi o lokalnoj priči, odnosno ako ne postoji dil lokalnih kabadahija. Drugi indikator je jedna ponuda na tenderu, što može da znači da je ponuda skrojena po meri ponuđača koji se unapred zna. U malim mestima, po nekom nepisanom pravilu, javna nabavka uvek je rezultat nekog internog dogovora. Uostalom, bilo koja prodavnica je mogla da konkuriše, ne samo iz Sečnja već i iz okoline, pa nije. Jasno je, to je zbog internog dogovora - navodi Ninić.

On ističe da je i pitanje da li će ta količina koja je naručena zaista biti isporučena naručiocu, odnosno opštini, i gde će završiti.
- Svota za reprezentaciju, i to za malu opštinu sa skromnim budžetom, zaista je zastrašujuća. Taj novac je mogao biti usmeren na socijalna davanja ili infrastrukturu - dodaje on.

Govoreći o brisanju radnje jednog preduzetnika, pa nakon nekoliko dana otvaranju druge pod istim imenom i na istoj adresi, ali pod imenom drugog preduzetnika iz kruga porodice, Ninić navodi da inspekcija treba da ispita da li neko želi da izbegne plaćanje obaveza prema poveriocima.
- Onaj ko izbegava da se nešto vodi na njegovo ime obično to čini jer prethodno ima neka velika dugovanja, pa želi da izbegne njihovo vraćanje - dodaje Ninić. 

Predsednik se ne javlja

„Alo!“ je juče pokušao da stupi u kontakt sa predsednikom opštine Sečanj, ali nam je kada smo pozvali opštinu prvo rečeno da je otišao na službeni put, a kada smo razgovarali sa njegovom sekretaricom, rečeno nam je da je na poslovnom sastanku. Iako je traženo da ostavimo broj telefona kako bi nam se javio, do zaključenja ovog broja poziv od njega nismo dobili.

ŠTA SVE NABAVLJA OPŠTINA

Proizvod/količina:

Viski „balantajn“ 30 komada
Vinjak 30 komada
Pelinkovac „gorki list“ 30 komada
Viljamovka 0,7 l „Takovo“ 30 komada
Staklene čaše za žestoka pića 50 komada
Gazirana i negazirana voda 0,5 l pet 200 komada
Gazirana voda u većoj ambalaži 700 komada
„Fanta“, „pepsi-kola“ i „koka-kola“ pet 2 l 180 komada
„Koka-kola“, „fanta“ pet 0,5 l 120 komada
Kafa 200 g 250 komada
Kafa 100 g 500 komada
„Neskafa klasik“ limenka 200g 20 komada
„Neskafa 3 u 1“, pakovanje od 10 komada 50 paketa
Mleko za kafu „kompleta“ vreća 250 g 15 komada
Mleko 1/2 l tetrapak 100 komada
Šećer 1 kg 50 komada
Šećer kocka 0,5 kg 10 komada
Šolje za kafu 6/1, 0.2 l 30 komada
Čaj „fruktus“ filter kesica 20/1 (narodni, nana, kamilica, voćni, zeleni) 450 komada
Šolje za čaj 6/1, 0.3 l 30 komada
Sok 1,5 l (višnja, voćni miks, breskva) 150 komada
Sok 1 l (breskva, višnja, jabuka, paradajz) 200 komada
Plastične čaše različitih veličina u pakovanju od 100 3.000 komada
Čaše s debljim staklom 2 dcl, visoke 50 komada